Zalmfilet met Aziatische glasnoedelsalade


- 200 gr glasnoedels
- 1 snufje zout
- 3 stukjes lente-uitjes
- 2 el zonnebloem olie
- 1 stuk rode paprika
- 1 teentje knoflook
- 2 tl vers geraspte gember
- 1 tl honing
- 1 scheut sap van een halve limoen
- 1 tl sambal oelek
- 1 el sojasaus
- 3 el arachide olie
- 1 tl kerriepoeder
- 1 snufje zout
- 1 snufje zwarte peper
- 1 el fijngesneden korianderblaadjes
- 800 gr zalmfilet (met huid)
- 2 stuks limoenen
- 1 el honing
- 2 tl viskruiden
- 2 tl zeezout
Voor de salade kook je de glasnoedels in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking, spoel ze af, laat ze goed uitlekken en snijd ze in stukjes met een schaar.
Was de spitskool en de lente-uitjes, snijd ze in reepjes of ringen en bak ze 2-3 minuten in een pan in hete olie. Halveer de paprika’s, maak ze schoon, was ze en snijd ze in kleine blokjes.
Pel en pers het teentje knoflook. Meng met gember, honing, limoensap, sambal oelek, sojasaus, arachideolie en kerriepoeder tot een dressing. Met zout en peper naar smaak. Doe de afgekoelde pasta en groenten in een kom en bestrooi met de koriander.
Spoel de zalmfilet onder stromend water af en dep droog. Pers 1 limoen uit en meng het sap in een kom met de honing, viskruiden en zeezout tot een glazuur. Spoel de tweede limoen af met heet water, droog hem, halveer en snijd in plakjes. Bereid de grill voor op indirect grillen op 150-160°C.
Leg de zalmfilet op de huidzijde en snij met een scherp mes in 4 porties, zorg ervoor dat u niet door de huid snijdt. Verdeel het glazuur gelijkmatig over de vis met een siliconenborstel en vergeet de snijvlakken niet. Steek de schijfjes limoen in de snijvlakken.
Grill de houten plank in de directe omgeving tot hij begint te smeulen. Leg de zalm op de niet smeulende kant van de plank en kook in de indirecte zone ongeveer 25 minuten. De filet moet van binnen nog een beetje doorschijnend zijn. Als je het liever doorbakken hebt, laat je het nog 2-3 minuten op de grill staan. Schik de zalmfilet op borden en serveer met de glasnoedelsalade.
