Zalm met gravad lax-saus en groentefrietjes

Zalm met gravad lax-saus en groentefrietjes
Recept van Harm Jan Bloem
Beginner
Bereiding 40m
Koken 30m
Abonneer je op ons Youtube kanaal
Aantal mensen
Ingrediënten zijn te bestellen voor minimaal 2 personen.
Gepofte aardappels
  • 4 grote aardappels
  • 0.5 bosje dille
  • 125 g zure room of crème fraiche
  • 1 tl fijne Dijon mosterd
  • 0.5 citroen
Zalm met gravad lax-saus
  • 1 bosje dille
  • 2 el fijne Dijonmosterd
  • 1 el Witte wijnazijn
  • 4 el suiker
  • 80 ml zonnebloemolie
  • 600 g zalmfilet
  • 1 viskruiden (Not Just BBQ)
Groentefrietjes
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 tenen knoflook
  • 1 olijfolie
  • 2 st pastinaak
  • 2 st winterwortel
  • 1 kleine koolraap
  • 1 gerookt zeezout
  • aluminiumfolie
  • cederhouten rookplankje
  • staafmixer of blender
  • grillmandje
  • vuurkruiden (Not Just BBQ)
  • kernthermometer
Bereiding van het recept

Gepofte aardappels


Verpak de aardappels in aluminiumfolie en pof ze tussen de kolen in circa 45 minuten gaar.
Snijd de dille fijn. Meng de dille, mosterd en de rasp en het sap van de citroen door de zure room. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de aardappels open en verdeel een lepel zure room erover.

Zalm met gravad lax-saus


Bereid de BBQ voor op een temperatuur van 100°C.
Snijd de dille fijn. Meng de mosterd met de witte wijnazijn en de suiker. Schenk al roerend met een garde de zonnebloemolie erbij en roer de dille erdoor. Leg de zalmfilet op het cederhouten rookplankje. Bestrijk de bovenkant met gravad lax-saus en bestrooi met een beetje viskruiden. Strooi een handje vuurkruiden in de barbecue. Gaar de zalm op de directe zone met gesloten deksel tot een kerntemperatuur van circa 40 -50 °C .

Groentefrietjes


Ris de tijm en de rozemarijn. Pureer de knoflook samen met een flinke scheut olijfolie, tijm en de rozemarijn tot een gladde olie.

Schil en snijd de pastinaken, wortels en de koolraap in dikke frieten. Smeer deze in met de knoflook-kruidenolie

Doe de frietjes in het grillmandje. Zet deze op de indirecte zijde van de barbecue en sluit de deksel. Laat deze in circa 30 minuten goudbruin roosteren. Bestrooi met frietjes na het roosteren met gerookt zeezout.

Recepten voor 's avonds laat
Heilbot met chorizo-kruidenkorst en gegrilde paprika-roomsaus

Heilbot met chorizo-kruidenkorst en gegrilde paprika-roomsaus

Brisket met Stroganoffsaus en twister fries

Brisket met Stroganoffsaus en twister fries

Jerk chicken met mangochutney en gepofte pompoen.

Jerk chicken met mangochutney en gepofte pompoen

Rendang van ui met sperziebonen crème

Rendang van ui met sperziebonen crème

Zalm met gravad lax-saus en groentefrietjes

Zet je schrap voor het lekkerste zalmrecept van de barbecue. Harm Jan gaat in deze aflevering van BBQSTREET op de Scandinavische toer met z’n zalm met gravad lax-saus. En zelfs aan de vitamientjes heeft hij gedacht want hij maakt er ook heerlijke groentefrietjes bij.

0
    0
    Je winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar winkel