Winterse porchetta met spruitjesgratin

Winterse porchetta met spruitjesgratin
Recept van Harm Jan Bloem
Gevorderd
Bereiding 45m
Koken 210m
Abonneer je op ons Youtube kanaal
Aantal mensen
Ingrediënten zijn te bestellen voor minimaal 5 personen.
Winterse porchetta
  • 2 kg buikspek (zonder zwoerd)
Vulling
  • 80 g pecannoten
  • 4 tenen knoflook
  • 2 sinaasappels
  • 1 citroen
  • 2 el grod zeezout
  • 2 el gedroogde rozemarijn
  • 2 el gedroogde salie
  • 2 el gerookte paprikapoeder
  • 2 el chilipoeder
  • 1 el knoflook granulaat
  • 0.5 el gemberpoeder
  • 2 el szechuan peper
  • 3 el olijfolie
Spruitjesgratin
  • 500 g spruitjes
  • 150 g pancetta
  • 1 teen knoflook
  • 1 kleine rode ui
  • 1 tl bbq rub
  • 200 g crème fraiche
  • 1 tl verse tijm
  • 1 snusje(s) nootmuskaat
  • 15 g geroosterde pijnboompitten
  • 100 g geraspte Gruyère
  • slagerstouw
  • vijzel
  • honing whiskey spray
  • appel rookhout
  • skillet (2 keer)
Allergenen en voedingswaardes
Noten
Bereiding van het recept

Bereiden


Bereid de barbecue voor indirect grillen en tot een temperatuur van 140-150°C.

Winterse porchetta


Rooster de pecannoten in een droge pan. Laat afkoelen en hak grof. Rasp de schil van de sinaasappels en de citroen. Snijd de knoflook fijn. Meng alle ingrediënten voor de vulling, voeg de helft van de szechuan peper toe. Snijd de vetlaag van het buikspek kruislings in. Verdeel de vulling over het vlees. Rol op en bindt op als een rollade met slagerstouw. Maal de szechuan peper wat fijner in een vijzel. Wrijf de buitenkant van de rollade in met de rest van de szechuan peper en zeezout. Spray de rollade in met honing whiskey.

Voeg het rookhout toe en leg de porchetta op de indirecte zone van de barbecue. Gaar tot een kerntemperatuur van circa 70°C is (dat duurt ongeveer 3 uur). Spray de rollade af en toe in met een beetje honing whiskey. Verhoog daarna de temperatuur van de barbecue naar 240°C om de zwoerd rondom krokant te maken. Dit duurt ongeveer 20-30 minuten. Laten rusten voordat je de porchetta in plakken snijdt.

Spruitjesgratin


Maak de spruiten schoon en kook ze circa 4 minuten. Spoel koud en laat goed uitlekken

Rooster de pancetta om en om krokant. Laat afkoelen op een bord met keukenpapier en breek daarna in stukjes. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Meng alle ingrediënten voor de gratin, behalve de geraspte kaas, in een skillet. Verdeel de geraspte kaas eroverheen.

Zet de skillet circa 20 op de barbecue met gesloten deksel.

Recepten voor 's avonds laat
Heilbot met chorizo-kruidenkorst en gegrilde paprika-roomsaus

Heilbot met chorizo-kruidenkorst en gegrilde paprika-roomsaus

Brisket met Stroganoffsaus en twister fries

Brisket met Stroganoffsaus en twister fries

Jerk chicken met mangochutney en gepofte pompoen.

Jerk chicken met mangochutney en gepofte pompoen

Rendang van ui met sperziebonen crème

Rendang van ui met sperziebonen crème

Winterse porchetta met spruitjesgratin


Een heerlijke buikspek rollade gevuld met warme, winterse smaken. Beter gaat het niet worden deze winter, wel lekkerder. Harm Jan maakt in deze aflevering van BBQSTREET een winterse porchetta en een spruitjesgratin, die zelfs lekker is als je geen liefhebber van spruiten bent.

Wist je dat je ook heerlijk zelf een rub kunt maken?
Bekijk het BBQSTREET ‘All Year Long’ boek voor verschillende rub recepten.

0
    0
    Je winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar winkel