Vlambraai met monkey saus en gegrilde bacon-paprika’s

Vlambraai met monkey saus en gegrilde bacon-paprika’s
Recept van Harm Jan Bloem
Gevorderd
Bereiding 30m
Koken 20m
Abonneer je op ons Youtube kanaal
Aantal mensen
Ingrediënten zijn te bestellen voor minimaal 4 personen.
Vlambraai
  • 1 kg Malse lendebiefstuk
  • 7 tenen Knoflook
  • 1 scheut Whiskey
  • 2 tl Mosterdpoeder
  • 2 tl Sambal Oelek
  • 1 st Citroen
  • 2 tl Louisiana cajun seasoning (Not Just BBQ)
  • 1 takje Rozemarijn
Monkey saus
  • 2 el Olijfolie
  • 2 st Uien, gesnipperd
  • 2 tenen Knoflook, fijngesneden
  • 200 gr Kastanjechampignons in plakjes
  • 1 grote scheut Whiskey om te flamberen
  • 2 st Tomaten, ontveld en in blokjes
  • 500 ml Ketchup
  • 2 el Worchestersaus
  • 200 gr Mangochutney
  • 125 gr Bruine suiker
  • 2 el Rode wijnazijn
  • 2 tl Tabasco
  • 1 grote scheut Runderbouillon
Gegrilde bacon-paprika's
  • 6 st Zoete puntpaprika's
  • 150 gr Feta
  • 1 handje Geraspte mozzarella
  • 6 el Chilisaus
  • 12 plakken Bacon
  • Houtskool BBQ
  • Cocktailprikkers
Bereiding van het recept

Vlambraai

Voeg een flinke scheut olijfolie toe aan een ovenschaal en meng de knoflook, cayennepeper, whiskey, mosterdpoeder, sambal, citroensap en de cajun kruiden erdoor. Snijd het vlees in gelijke stukken, leg in de marinade en laat circa 4 uur marineren. Zorg voor een goed hete BBQ met gloeiende kolen. Maak ook een indirecte zone. Leg het vlees op het rooster, circa 4 tot 5 stukken tegelijk en start gelijk met draaien direct in de vlammen. Draai het vlees snel om achter elkaar door totdat ze rondom dicht geschroeid zijn. Let op, het is niet de bedoeling dat het vlees zwart wordt. Leg het vlees nu boven de indirecte zone en laat nog circa 15 minuten verder garen. Laat daarna rusten. Snijd in mooie plakken en breng op smaak met grof zeezout, peper en een beetje fijngehakte rozemarijn. 

Monkey saus
Verhit een scheutje olijfolie in een skillet en bak de ui en de knoflook circa 2 minuten. Voeg de champignons toe en bak nog 3 minuten mee.
Flambeer met whiskey en voeg de rest van de ingrediënten toe behalve de runderbouillon. Laat de saus circa 20-25 minuten zachtjes pruttelen. Verdun eventueel met een scheutje bouillon. 

Gegrilde bacon-paprika’s
Halveer de puntpaprika’s over de lengte en verwijder de zaadlijsten. Verbrokkel de feta. Verdeel de feta en de mozzarella over de paprikahelften en lepel de sweet chilisaus er overheen. Wikkel de bacon om de paprika’s en zet vast met cocktailprikkers. Grill de paprika’s eerst boven de directe zone op de ‘open’ kanten. Draai daarna om en grill totdat de bacon rondom goudbruin en knapperig is. Verplaats de paprika’s naar het indirecte gedeelte van de barbecue en gaar nog een paar minuten, totdat ze zacht zijn, de bacon rondom bruin en de kaas mooi gesmolten is.Serveer de paprika’s bij het vlees en lepel de saus erover.

Recepten voor 's avonds laat
Vitello forello met een forged vg10 mes

Vitello forello

Smashburger met fried pickles & ranch sauce

Op cederhouten plankje gegrilde zeetong met pasta

Op cederhouten plankje gegrilde zeetong met pasta

Arabische lamsrack met baba ganoush en couscoussalade

Arabische lamsrack met baba ganoush en couscoussalade

Vlambraai met monkey saus en gegrilde bacon-paprika’s. Zin in een flinke portie flauwe woordgrappen, veel vlammen én een heerlijk Zuid-Afrikaans gerecht? Ga dan maar eens lekker zitten voor deze aflevering van BBQ Street. Harm Jan staat achter de barbecue vandaag, maar niet alleen: Gerard Ekdom is zijn grill side kick. 

0
    0
    Je winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar winkel