Varkensbuik met BBQ-biersaus


- 1.5 kg varkensbuik
- 0.5 bosje rozemarijn
- 4 tenen grote knoflook, grof gesneden
- 0.5 bosje tijm
- 1 scheut olijfolie extra vierge
- 1 tl grof zeezout
- 60 ml Ron Medellín Anejo 12 jaar (rum)
- 1 blikje bier
- 2 el ketchup
- 3 tenen knoflook, klein gesneden
- 2 el appelcider azijn
- 2 el dijonmosterd
- 0.25 tl worcestershire saus
- 0.5 tl chilipoeder
- 0.5 tl uienpoeder
- 0.25 tl gerookt paprikapoeder
- 0.25 tl zwarte peper
- 2 tl knoflookpoeder
- Houtskool BBQ
- Kernthermometer
- Gietijzeren pan
- Weckpot of pot met deksel
Bereiding
Varkensbuik
Bereid de BBQ voor op direct indirect grillen en breng deze tot een temperatuur van 180°C.
Kneus de rozemarijn. Snijd de knoflook in grove stukken. Meng voor de marinade in een grote kom de rozemarijn, knoflook, tijm, 3 el olijfolie, zout en de rum.
Snijd de zwoerd van het vlees en snijd de buik in dikke plakken. Voeg het vlees toe aan de marinade en dek de kom af. Laat het minimaal 30 minuten tot maximaal een uur marineren bij kamertemperatuur.
BBQ-biersaus
Snijd of pers de knoflook fijn. Doe alle ingrediënten voor de saus in een gietijzeren pannetje en meng het goed door elkaar. Zet het pannetje op het rooster. Laat het 10 minuten pruttelen, roer de saus regelmatig om.
Giet de saus in een schoon (weck)potje en laat hem afkoelen. Bewaar de saus afgekoeld in de koelkast.
Varkensbuik grillen
Grill het vlees op hoge temperatuur om en om. Rooster tot de gewenste kerntemperatuur van ongeveer 75°C. Serveer de saus bij het vlees.
