Varkens tomahawk met aardappel-pannenkoekentaart


- 1 stuk varkens tomahawk steak
- 1 el grove mosterd
- 1 liter water
- 50 gr zout
- 1 bol knoflook
- 1 stuk ui
- 1 el peperkorrels gekneusd
- 3 stuks laurierblaadjes
- 1 deel zout
- 1 deel uienpoeder
- 1 deel paprikapoeder
- 0.5 deel gemalen peper
- 0.25 deel knoflookpoeder
- 1 kg aardappelen
- 100 gr spekreepjes
- 2 stuks eieren
- 50 gr ganzevet om in te bakken
- 1 deel zout
- 1 deel paprikapoeder
- 1 deel uienpoeder
- 0.25 deel knoflookpoeder
- 1 krop ijsbergsla
- 2 stuks tomaten
- 1 stuk rode ui
- 2 el mayonaise
- 2 el appelcider azijn
- 0.25 bosje bieslook
- 0.25 bosje bladpeterselie
- 1 el mayonaise
- 1 bakje mosterdcress
- keukenmachine
- geurvrije theedoek
- gietijzeren bakplaat
Pekelbad
Breng het water aan de kook in een grote pan. Doe het zout, knoflook, ui en de kruiden in het water en laat het 5 minuten doorkoken. Haal de pan van de hittebron en voeg de 3 liter ijskoud water toe. Laat eventueel nog verder afkoelen in de koelkast. Leg de varkens tomahawk circa 4 uur in het pekelbad.
Bereid de BBQ voor op direct en indirect grillen en breng deze tot een temperatuur van 140 °C.
Tomahawk
Dep de tomahawk droog en smeer in met de mosterd. Wrijf in met de bbq kruiden. Leg de tomahawk op het rooster op indirecte hitte en gaar tot een kerntemperatuur van 65 °C. Grill dan een paar minuten per kant om mooie grillstrepen op het vlees te zetten. Vergeet ook de zijkant met het vet niet. Als alle kanten mooi bruin zijn mag het vlees weg van het vuur gelegd worden.
Aardappel-pannenkoektaart
Verwarm de bakplaat voor op de barbecue. Schil de aardappels. Rasp ze in de keukenmachine. Leg de aardappelrasp op een theedoek en knijp het vocht eruit. Meng alle ingrediënten voor de bbq rub. Meng in een kom de geraspte aardappel, spekreepjes, eieren en de bbq rub. Verhit het ganzenvet op de bakplaat en schep het beslag erop. Bak de aardappel-pannenkoeken om en om goudbruin en gaar.
Salade
Snijd de ijsbergsla fijn, de tomaat in plakjes en de ui in dunne, halve ringen. Snijd de peterselie fijn. Meng in een kommetje voor de dressing de mayonaise en de azijn. Breng op smaak met peper en zout. Meng de dressing door de salade.
Serveren
Maak van de pannenkoeken een stapel. Lepel bovenop wat mayonaise en maak af met de mosterd cress. Snijd het vlees en plakken en serveer de salade erbij.
