Tomahawk steak back gegrild met geplette aardappelpuree


- 1 stuk Tomahawk steak 1,2 kg
- 1 scheut zeezout vlokken
- 800 gr kruimelig gekookte aardappelen
- 1 snufje zout
- 150 ml warme melk
- 50 gr boter
- 1 snufje zwarte peper
- 1 snufje vers geraspte nootmuskaat
- 200 gr paddenstoelen of Portobello's
- 2 el kruidenolie
- 1 stuk groene salade
- 1 takje tijm
- 1 stukje gember
- 1 teen knoflook
- 1 tl poedersuiker
- 2 el sinaasappelextract
- 3 el olijfolie
- 1 snufje zout
[1] Bereid de grill voor op indirect grillen op 130-160°C en voor direct grillen op 300-400°C. Breng het ongekruide vlees indirect op een kerntemperatuur van 50 °C, dit duurt 30-40 minuten als het vlees ongeveer 3 cm dik is.
[2] Kook voor de puree de aardappelen 20 minuten in gezouten water tot ze zacht zijn en giet ze af. Pureer met melk en boter tot het romig is, het mag niet te vloeibaar worden. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Maak de stapel schoon en snijd in plakjes. Verhit in een gietijzeren koekenpan de kruidenolie op middelhoog vuur en schroei de champignons erin. Haal uit de olie, dep droog en hak grof. Breng op smaak met peper en zout en spatel door de puree.
[3] Bereid voor de geplette aardappelpuree de houten plank (- zie pagina 24) (++), bestrijk royaal met de aardappelpuree en grill indirect 15-20 minuten. Was intussen de sla en tijm en schud droog. Schil de gember en rasp fijn, schil de knoflook en rasp ook fijn. Meng de ingrediënten voor de vinaigrette en zet apart.
[4] Haal de aardappelpuree van de grill. Grill het vlees direct op 300-400 °C gedurende 3-4 minuten aan elke kant (+), de kerntemperatuur moet op het einde 56 °C zijn. Laat ongeveer 5 minuten staan terwijl je de salade met de vinaigrette maakt. Bestrooi het vlees met zeezoutvlokken en
Serveer met gepofte aardappelpuree. De groene salade smaakt er goed bij.
