The Crown


- 1 liter appelciderazijn
- 1 liter water
- 8 el zout
- 3 el kristalsuiker
- 5 el honing
- 4 el mosterdzuid
- 12 stuks peperkorrels
- 2 stuks varkensracks uitgesneden met lange botten
- 200 gr boter
- 6 stengels bleekselderij
- 1 stuks witte ui
- 2 stuks knoflooktenen
- 2 stuks appels
- 200 gr cranberries
- 200 ml witte wijn
- 40 ml calvados
- 80 gr walnoten
- 100 gr suiker
- 1 tl marjoraam
- 1 tl tijm
- peper en zout naar smaak
- 12 sneetjes wit brood
- 2 el boter
- 2 el honing
- 1 tl versgemalen peper
- 2 el balsamico glaze
- slagerstouw
- grote naald
- injectienaald
- bbq met deksel
- 3 kersenhout chunks
- aluminiumfolie
Voeg voor de honing-mosterdpekel alle ingrediënten in een pan samen en breng al roerend aan de kook tot alle zout en suiker goed opgelost is. Laat de pekel in de koeling terugkoelen. Houd samen met een BBQ buddy de twee varkensracks met de botten naar buiten gekeerd in een cirkel tegen elkaar aan. Met een grote naald en het keukentouw de filets aan elkaar vast ‘naaien’. Injecteer de filets rijkelijk met de honing-mosterdpekel en dompel vervolgens volledig onder in de pekel en plaats in de koeling. Laat minimaal 6 uur maar liefst een nacht in de pekel staan.
Bereid een BBQ met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 150 °C is bereikt. Verwijder de varkensracks uit de pekel, dep goed droog en laat 30 minuten op je werkbank drogen. Pak de boteindes in met alumiumfolie, dit voorkomt dat ze zwart worden tijdens het bereiden. Voeg de kersenhoutchuncks toe aan de gloeiende kolen, wrijf de gedroogde varkensracks in met grof zout en versgemalen peper en plaats in de BBQ. Gaar voor een uur zonder het deksel op te tillen. Maak ondertussen de cranberry stuffing door in een grote pan de boter te smelten. Smoor de ui, knoflook, bleekselderij en appel in een pan tot deze zacht zijn. Voeg de overige ingrediënten behalve het brood toe, roer goed door en verwarm goed door. Roer als laatste het brood er door. Nadat de varkensracks 1 uur in de BBQ roken het gat in het midden opvullen met de cranberry stuffing en verder garen. Meng voor de glaze alle ingredienten en kwast het vlees iedere 10 minuten hiermee in voor een mooie gekaramellisseerde kleur. Haal de crown van de bbq als deze een kerntemperatuur heeft van 62 °C. Verwijder de aluminiumfolie van de botten en snij in dikke plakken.
