Stifado (Griekse stoofpot)

Stifado (Griekse stoofpot)
Recept van Ralph de Kok
Beginner
Bereiding 15m
Koken 80m
- 19 June 2020 Kali mera! In deze aflevering van BBQ Street duikt Ralph onder in de Middellandse Zee en maakt hij Stifado. In deze Griekse stoofpot gaan allerlei verschillende vissen. Superlekker. Maken!
- 19 June 2020 Bekijk de uitzending van dit recept
Abonneer je op ons Youtube kanaal
Aantal mensen
Hoeveelheid ingrediënten zijn bedoeld voor 4 personen.
  • 8 eetl Olijfolie
  • 6 stuks kruidnagels
  • 5 stuks laurierblaadjes
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
  • 1 kg verse zilveruitjes of sjalotjes
  • 2 stuks knoflook
  • 150 ml (zoete) rode wijn, bijv. Mavrodafni
  • 2 blikken tomatenblokjes á 400gr
  • 4 stuks tomaten (vleestomaten)
  • 2 stuks courgettes
  • 2 eetl pesto
  • flinke scheut rode wijnazijn
  • stukjes verschillende vissoorten
  • (makreelfilet)
  • (heilbotfilet)
  • (zeebaarsfilet)
  • (roodbaarsfilet)
  • (kabeljauwhaasje)
  • (garnalen)
  • 1 stuk rode chilipeper
  • 2 stuks knoflook
  • 0.5 eetl kerriepoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • olie
  • 500 gr kruimige aardappelen
  • Melk
  • Versgemalen peper en zout
  • Roomboter
  • Nootmuskaat
  • Bieslook, fijngehakt
  • Houtsnippers
  • grilmatrasje
  • Dutch oven
Bereiding van het recept

Stifado

Steek de barbecue aan. Verwarm een ruime scheut olijfolie in de Dutch oven, direct op de bbq op een temperatuur van ca. 180°C. Voeg de laurierblaadjes, kruidnagels en zwarte peper toe. Laat eventjes 2 minuten zachtjes pruttelen.
Pel de sjalotten. Pel en hak de knoflook. Voeg dan de knoflook en de sjalotten toe. Laat dit circa 25 minuten zachtjes stoven met het deksel op de pan. Snijd de tomaten in blokjes. Voeg de rode wijn en de tomatenblokjes (verse en uit blik) toe. Laat het nogmaals 20-25 minuten langzaam pruttelen tot de uitjes helemaal gaar zijn. Haal het deksel van de pan en kook het geheel iets in, gedurende ongeveer 15 minuten zodat het wat steviger wordt. Voeg nu de rode wijnazijn toe en maak op smaak met peper en zout.

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Schil en snijd de aardappels en kook in circa 20 minuten gaar. Giet af en voeg een klontje boter, scheutje melk en nootmuskaat toe. Stamp tot puree. Snijd de bieslook fijn en voeg toe. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd dunne plakken van de courgettes en bestrooi ze met zout. Laat een kwartiertje liggen en spoel het zout eraf met water. Smeer de plakken in met olijfolie en grill de courgettes kort op de bbq. Bestrijk ze met pesto en rol ze op.

Snijd de visfilets in kleine blokken en doe ze in het grilmatrasje. Plaats het grilmatras met de visstukjes indirect op het rooster en sluit het deksel. Gaar deze op 180°C circa 8-10 minuten. De vis moet nét gaar zijn, hij gaart namelijk nog heel iets door in de stifado. Schep de gerookte vis in de pan bij de stifado. Roer voorzichtig om de vis niet al teveel in stukken te breken.

Snijd de peper in ringen. Pel en hak de knoflook. Meng de peper, knoflook, kerriepoeder en gemberpoeder met olie en marineer hierin de garnalen. Gril de garnalen boven direct hoog vuur in circa 4 minuten gaar.

Recepten voor 's avonds laat
De hamburger mag zeker niet ontbreken.

Italiaanse hamburger met Parmezaan frieten

Zeeduivel verpakt in cederhout op de bbq gegaard is vandaag te zien in de uitzending van BBQSTREET uitgezonden op 24Kitchen

Zeeduivel in cederhouten wrap

Albert maakt een oosters gerecht in de uitzending van BBQSTREET Wallonië een heerlijke curry scampi

Curry-scampi met mangochutney en kruidige rijst

In deze aflevering van BBQSTREET Wallonië gaat Albert een echte vlees klassieker maken, een heerlijke Cote de Boeuf van de bbq

Côte à l’os van de barbecue

0
    0
    Je winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar winkel