Recept van Jord Althuizen

Speklappen done right met Dutch topping

Advanced
Voorbereiding 180m
Bereiding 15m
Speklappen done right met Dutch topping
Aantal personen
Ingrediënten kunnen besteld worden voor een minimum van 8 personen
  • 1.5 kg buikspek zonder zwoerd van een goed ras, zoals Patron
  • Rub:
  • 2 el zout
  • 2 el suiker
  • 2 tl versgemalen zwarte peper
  • 2 tl knoflookgranulaat
  • 2 tl uienpoeder
  • Saus:
  • 2 stuks uien
  • 4 tenen knoflook
  • 2 flesjes IPA
  • 300 g molasse
  • 50 ml sojasaus
  • 30 ml natuur azijn
  • 1 tl chipotle Tabasco
  • Dutch crunch topping:
  • 2 el piccalily
  • 150 g cashewnoten
  • 150 g Amsterdamse uitjes
  • 150 g cornichons
  • BBQ met deksel voor indirect en direct grillen
  • Gietijzeren rooster voor direct grillen
  • 2 à 3 appelhoutchunks, (blokken rookhout van 5 x 5 cm)
  • Kernthermometer
  • Staafmixer,
  • Slagerstouw
Bereiding van het recept

Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 110 °C is bereikt.

Rub:
Meng alle ingrediënten voor de rub. Spoel het stuk buikspek af onder de kraan en dep het droog; vouw het dubbel en bind het op met slagerstouw, verdeel vervolgens de rub erover. Schik de rookhoutchunks tussen de gloeiende kolen en leg het spek op het rooster van de BBQ. Sluit de deksel en rook het spek circa 3 uur, tot het een kerntemperatuur heeft bereikt van 76 °C.

Saus:
Verwarm ondertussen alle ingrediënten voor de saus, behalve de tabasco, in een pan en kook het geheel tot ongeveer driekwart in. Breng op smaak met de tabasco en zet apart.

Dutch crunch topping:
Rooster de cashewnoten en hak grof door. Snijd de Amsterdamse uitjes en de cornichons in blokjes.
Pureer de piccalilly glad met een staafmixer en meng met de cashewnoten, Amsterdamse uitjes en cornichons. Zet apart.

Bouw de BBQ om naar direct grillen, verhoog de temperatuur tot 220 °C en plaats het gietijzeren rooster. Snijd dikke plakken van 1,5-2 cm van het gerookte spek, bestrijk ze aan beide zijden met de saus en gril ze aan weerskanten, terwijl je ze tussendoor nog een paar keer bestrijkt met de saus. Serveer de speklappen met de Dutch crunch topping.

0
    0
    Je winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar winkel