Speklappen done right met Dutch topping


- 2 el zout
- 2 el suiker
- 2 tl versgemalen zwarte peper
- 2 tl knoflook granulaat
- 2 tl uiengranulaat
- 1.5 kg Privé: Varken buikspek Aziatisch
- 2 grote Privé: Uien
- 4 tenen Privé: Knoflookbolletje
- 1 scheut olijfolie
- 1 flesjes bier (IPA)
- 30 ml azijn
- 50 ml sojasaus
- 0 naar smaak chipotle hot sauce
- 300 gr molasse
- 150 gr cashewnoten (geroosterd en grof gehakt)
- 2 el piccalilly
- 150 gr Amsterdamse uitjes (in kwarten)
- 150 gr cornichons (in stukjes)
- 1 BBQ met deksel voor indirect en direct grillen
- 1 gietijzeren rooster voor direct grillen
- 2 appelhoutchunks
- 1 ThermaStick pocket
- 1 staafmixer
- 1 slagerstouw
- BBQ met deksel voor indirect en direct grillen
- Gietijzeren rooster voor direct grillen
- 2 à 3 appelhoutchunks, (blokken rookhout van 5 x 5 cm)
- Kernthermometer
- Staafmixer,
- Slagerstouw
Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 110 °C is bereikt.
Rub
Meng alle ingrediënten voor de rub. Spoel het buikspek af onder de kraan en dep droog. Wrijf de vleeskant van het spek licht in met de rub. Vouw het spek dubbel, met de velkant naar buiten. Bind het op met slagerstouw en verdeel de rub royaal over de buitenkant.
Schik de rookhoutchunks tussen de gloeiende kolen en leg het spek op het rooster van de BBQ. Sluit de deksel en rook het spek circa 3 uur, tot het een kerntemperatuur heeft bereikt van 76 °C.
Saus
Verhit een scheutje olie in een pan en bak de ui en de knoflook circa 2 minuten. Blus af met het bier, sojasaus, azijn en de chipotle hot sauce. Laat het geheel inkoken tot ⅓ en voeg de molasse toe. Breng op smaak met peper en zout.
Dutch crunch topping
Pureer de piccalilly glad met een staafmixer en meng met de cashewnoten, Amsterdamse uitjes en cornichons. Zet apart.
Bouw de BBQ om naar direct grillen, verhoog de temperatuur naar 220 °C en plaats het gietijzeren rooster. Snijd dikke plakken van 1,5-2 cm van het gerookte spek.
Bestrijk aan beide zijden met de saus en gril het spek aan weerskanten. Bestrijk tussendoor nog een paar keer met de saus. Serveer de speklappen met de Dutch crunch topping.
