Souvlaki met knoflook-citroenboter


- 4 st varkenshaasjes
- 200 ml olijfolie
- 1 sap van een citroen
- 1 geraspte schil van ca. 1,5 citroen
- 1 oregano (blaadjes van ca. 2 takken)
- 1 flinke handvol peterselie
- 1 tijm (blaadjes gerist van 1 takje)
- 1 rozemarijn (paar naaldjes)
- 1 tl chiliflakes
- 6 tenen knoflook, geperst
- 1 rode ui, in flinterdunne plakjes
- 1 grote tomaat, in dunne plakjes
- 125 g boter
- 1 versgemalen zwarte peper zout
- 1 pitabrood (of ander platbrood)
- 1 eventueel tzatzikisaus
- 1 houten spiesjes (plat)
Souvlaki
Steek de barbecue aan en zorg voor heet deel (325 graden) en minder heet deel. Week de houten spiesjes ca. 10 minuten in water.
Hak voor de marinade de verse kruiden en 2 geperste tenen knoflook en meng dit, met het citroensap, door de olijfolie (bewaar wat van de verse kruiden voor de aflaksaus!). Breng op smaak met wat peper en zout.
Snijd de varkenshaasjes in gelijke ‘blokken’ van ca. 3×3 cm. en laat ca. 30 minuten marineren.
Smelt voor de aflaksaus de boter in een skillet op bv de zijbrander. Doe er 4 geperste tenen knoflook bij, de geraspte citroenschil, chiliflakes en nog wat van de verse kruiden. Bak dit even en zet apart.
Rijg het vlees aan de spiezen en schuif goed aan (laat de uiteindes van de spiezen vrij). Gril de vleesspiezen 3 minuten aan elke kant en lak ondertussen een paar keer met de saus (sluit na het lakken steeds weer het deksel van je barbecue). Gril het pitabrood op het minder hete deel van de barbecue tot er strepen op staan. Haal het vlees van de barbecue en bestrijk nogmaals met de botersaus. Leg de spiezen op het brood en garneer met nog wat verse peterselie, extra citroenrasp en serveer met de dungesneden rode ui, tomaat en eventueel wat tzatzikisaus.
