Smokey’s golden spareribs


- 75 gr zout
- 60 gr kristalsuiker
- 50 gr kurkuma
- 5 gr chilipoeder
- 10 gr gemalen venkelzaad
- 10 gr korianderpoeder
- 5 gr kaneelpoeder
- 100 ml appelsap
- 100 ml appelciderazijn
- 300 gr goudbes
- 1 Privé: Rode pepers
- 150 ml water
- 1 citroen
- 1 el chipotle tabasco
- 40 gr Privé: Roomboter rol ongezouten
- 2 el abrikozenjam
- 1 kruiskopschroevendraaier
- 1 bbq voor indirect grillen
- 4 handjes appelhout chunks
- 1 sprayflesje
- 1 staafmixer
- 1 kernthermometer
- 1 kwastje
- Kruiskopschroevendraaier
- BBQ voor indirect grillen
- 4 handjes appel- peer- of mesquite rookhoutsnippers, geweekt in water
- Sprayflesje
- Staafmixer
- Kernthermometer
- Kwastje
Smokey’s golden spareribs
Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 110 °C is bereikt.
Ontvlies de spareribs door een kruiskopschroevendraaier tussen het longvlies en het bot aan de achterzijde van de rack te steken. Wrik de schroevendraaier voorzichtig heen en weer tot deze over de gehele breedte tussen vlies en bot zit. Trek deze dan naar je toe en haal zo het hele vlies van de rack af. Snijd eventuele losse kleine stukjes vlees van de ribben. Maak ze goed schoon.
Tropical pork rub:
Meng alle ingrediënten voor de rub.
Spareribs grillen:
Besmeer de ribben rondom in met olijfolie en bestrooi de ribben aan beide zijden gelijkmatig met 8 el van de Tropical Pork Rub. De rest van de rub kun je in een afgesloten potje of bakje bewaren.
Voeg de geweekte rookhout snippers toe aan de gloeiende kolen, leg de gekruide spareribs op de BBQ en sluit de deksel. Gaar de ribben 2 uur. Spray deze iedere half uur in met de appelspray . Verpak de ribben, als ze mooi goudbruin van kleur zijn, in aluminiumfolie. Spray de ribben voor het inpakken nog één keer. Gaar de ribben circa 1½ uur verder in de folie.
Goudbes-abrikozensaus:
Halveer de rode peper en verwijder de zaadjes. Snijd de peper fijn. Stoof in een steelpannetje de goudbessen en rode peper met het water tot de bessen zacht zijn geworden. Pureer het geheel met een staafmixer. Rasp en pers de citroen. Voeg de overige ingrediënten toe en roer goed door tot de boter en jam volledig zijn opgelost.
Vervolg spareribs:
Haal de spareribs uit de folie zodra ze een kerntemperatuur van 72 °C hebben bereikt. Kwast ze in met de warme goudbes-abrikozensaus en laat nog circa 5-10 minuten op de BBQ liggen zodat de saus goed hecht en een beetje indikt op de ribben.
