Smoked turkey salad sandwich


- 4 ltr Water
- 225 gr Zout
- 150 gr Suiker
- 5 st Laurierblaadjes
- 1 bol Knoflook, door de midden gesneden
- 10 st Jeneverbessen
- 2.5 kg Hele kalkoenfilet
- 0.5 el Grof zeezout
- 3 el Grof gemalen zwarte peper
- 600 gr Gerookte kalkoenborst
- 1 el Zonnebloemolie
- 2 el Beer can chicken rub (Not Just BBQ)
- 100 gr Pecannoten
- 4 stengels Bleekselderij, fijngehakt
- 1 st Granny smith appel, in blokjes
- 2 stengels Lente-ui, in dunne ringen
- 3 el Bladpeterselie, fijngehakt
- 1 st Jalapenopeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
- 2 st Citroen zest en sap
- 150 gr Mayonaise
- 125 gr Zure room
- 1 mespunt Zout (naar smaak)
- 1 mespunt Peper (naar smaak)
- 4 st Brioche broodjes
- 4 st Grote blaadjes Lollo verde sla
- 2 st Vleestomaten in plakken gesneden
- 8 st Plakken gerookt ontbijtspek, krokant gebakken
- BBQ met deksel voor indirect grillen
- 4 rookhout chunks (appel of hickory)
- Kernthermometer
- Handje geweekte rookhoutsnippers (zoals eikenhout)
Turkey
Begin de dag voor het serveren met het pekelen. Breng hiervoor twee van de vier liter water aan de kook met de rest van de pekel ingrediënten. Laat 10 minuten koken om de smaken goed op te nemen, voeg het koude water toe en laat de pekel volledig afkoelen. Leg hierin de kalkoenfilet en laat minimaal 24 uur pekelen.
Bereid een BBQ met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 135 °C is bereikt. Haal de kalkoenfilet uit het pekelwater en dep goed droog. Bestrooi rondom met grof zeezout en grofgemalen zwarte peper. Voeg de geweekte rookhout chunks toe aan de gloeiende kolen en plaats de kalkoenfilet op de BBQ. Rook met gesloten deksel circa in 1,5 a 2 uur tot een kerntemperatuur van 68 °C als je voor perfecte malsheid wilt gaan en 74 °C als je een paniekerige BBQ’er bent die bangig is aangelegd en gortdroog maar heel veilig prefereert boven lekker.
Salade
Terwijl de kalkoen rookt voeg je alle overige ingrediënten voor de salade alvast in een kom en meng je dit door elkaar. Als de kalkoen op temperatuur is haal je hem van de smoker. Laat licht afkoelen en snijdt dan in blokjes van 1 cm. Roer de nog licht warme kalkoen door de salade en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Snijd de broodjes open en beleg met de blaadjes sla, vleestomaten, plakken bacon en een royale hoeveelheid kalkoensalade.

Arabische lamsrack met baba ganoush en couscoussalade
Smoked turkey salad sandwich, ook van een sandwich kun je een smokey bbq party maken. Dat bewijst Jord in deze aflevering van BBQ Street met deze smoked turkey sandwich. Wil jij punten scoren met de lunch? Dan is dit een dikke tip!