Smoked cream cheese met gegrilde ananas-pepper-relish


- 600 g roomkaas
- 3 el BBQ-rub
- 0.25 bosje bieslook
- 1 crackers om erbij te serveren
- 50 g paprikapoeder
- 50 g gerookte-paprikapoeder
- 50 g zout
- 50 g kristalsuiker
- 25 g bruine basterdsuiker
- 20 g knoflook granulalaat
- 25 g uiengranulaat
- 1 el versgemalen zwarte peper
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl mosterdpoeder
- 2 tl gedroogd basilicum
- 2 tl gedroogde tijm
- 2 tl venkelzaad, gemalen
- 0.5 tl kaneel
- 0.5 ananas
- 1 el roomboter
- 1 rode ui
- 1 jalapenopeper
- 0.25 madame jeanette
- 1 rode peper
- 2 pimentkorrels
- 2 steranijs
- 3 cm gember
- 2 el bruine basterdsuiker
- 1 rookhout plank, 2 à 3 kersen rookhout chunks, BBQ met deksel voor direct grillen of smoker, plasticfolie, skillet
Smoked cream cheese
Doe de roomkaas in een kom en roer een beetje los. Vorm er met je handen een grote bal van. Leg twee lagen plasticfolie op het aanrecht en leg de bal roomkaas erop. Vouw de folie over de roomkaas en vorm er met je handen een rechthoek van circa 2 cm dik van. Leg de roomkaas circa 45 minuten in de vriezer om op te stijven.
Gegrilde ananas-pepper-relish
Bereid de barbecue voor op direct grillen en tot een temperatuur van 200 °C. Schil en snijd de ananas in plakken van 1 cm en gril ze tot ze mooie grillstrepen hebben en zacht beginnen te worden. Haal de ananas van het rooster.
Pig powder rub
Meng alle ingrediënten voor de rub. Je hebt niet alles nodig voor dit recept. Wat je overhoudt kun je in een afgesloten potje bewaren.
Vervolg smoked cream cheese
Haal de roomkaas uit de vriezer, verwijder de plasticfolie en leg op een rookplank. Bestrooi met de pig powder rub. Maak met een klein mesje kruislings ondiepe snedes in de roomkaas.
Voeg het rookhout toe aan de gloeiende kolen en leg de rookplank met de roomkaas in de barbecue. Rook de roomkaas bij een temperatuur van 130°C totdat de rook goed heeft kunnen opnemen en de rub mooi van kleur is.
Afmaken gegrilde ananas-pepper-relish
Bouw de barbecue om naar indirect grillen en verlaag de temperatuur naar 110 °C.
Snipper de ui. Verwijder de zaadlijsten van de pepers en snijd de pepers fijn. Schil de gember en snijd in stukjes.
Verwarm een steelpan voor en voeg de boter, rode ui, fijngehakte pepers, gember, pimentkorrels en de steranijs toe en bak circa 2 minuten.
Snijd de gegrilde ananas in blokjes en voeg samen met de bruine basterdsuiker toe. Laat het geheel circa 5-10 minuten zachtjes pruttelen. Laat de relish iets afkoelen.
Serveren
Schep de lauwwarme gegrilde ananas-peper-relish over de gerookte roomkaas en serveer met de crackers.
