Smoked caramel apple pecan cobbler


- 1 kg Privé: Elstar appel
- 4 el calvados
- 3 el bloem
- 1 mp zout
- 200 ml slagroom
- 200 gr suiker
- 90 ml water
- 100 gr gerookte boter
- 130 gr bloem
- 80 gr suiker
- 0.5 tl zout
- 0.5 el bakpoeder
- 50 gr koude gerookte boter
- 100 ml karnemelk
- 100 gr pecannoten
- 1 ijs naar keuze
- 1 bbq voor indirect grillen
- 2 sauspannetjes
- 1 gietijzeren skillet
- 1 mengkom
- 1 dunschiller
- Bbq voor indirect grillen
- 2 Sauspannetjes
- 1 grote of 4 kleine gietijzeren skillets
- mengkom
- dunschiller
Bereiding
Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt.
Appels
Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in blokjes van 1 x 1 cm, meng met de calvados en zet opzij.
Karamel
Verwarm in een pannetje de suiker met het water op medium hoog vuur en blijf dit mengsel verhitten tot de suiker is opgelost en de vloeistof bruin kleurt. Weersta de verleiding erin te gaan roeren. Zet het vuur uit zodra de karamel mooi goudbruin is en giet voorzichtig de slagroom erbij (pas op voor spetters!). Roer de gerookte boter door de karamel. Bedek de bodem van de gietijzeren skillet(s) met een laagje karamel.
Vervolg appels
Giet het overtollige vocht van de appels af. Meng de appels met de bloem en het zout en verdeel ze over de karamel in de skillet(s).
Deeg
Meng de bloem met de suiker, zout en het bakpoeder. Snijd de koude boter in kleine stukjes en meng met de bloem. Wrijf alles door je handen tot er een zanderig geheel ontstaat. Doe dit snel, anders smelt de boter door de warmte van je handen. Giet de karnemelk erbij en roer tot een mengsel dat een beetje tussen deeg en beslag in zit.
Verdeel het deeg over de appels; dat hoeft niet al te netjes, er mag hier en daar best een appeltje uitsteken.
Verdeel de pecannoten over het deeg.
Zet de skillet(s) op het rooster van de BBQ, sluit de deksel en bak de cobbler circa 25 minuten, tot het deeg mooi bruin is.
TIP: Serveer de warme cobbler met een bolletje ijs naar keuze.
