Smoked brisketburger


- 800 g brisket
- 10 g grof zeezout
- 50 g grofgemalen (gestampte) zwarte peper
- 4 brioche burgerbroodjes
- 6 el BBQ-saus
- 8 blaadjes little gem
- 200 ml rode wijn (cabernet sauvignon)
- 3 el suiker
- 2 rode uien
- 1 el rpomboter
- 2 jalapenopepers
- 2 sjalotten
- 100 g roomkaas
- 125 g blauwe kaas
- 2 el appelcider azijn
- gehaktmolen met 6 mm schijf
- handje geweekte eiken- of hickory rookhoutsnippers
- kernthermometer
Smoked brisket burger
Leg de draaiende delen van de gehaktmolen in de vriezer. Snijd de brisket in blokjes van 2 x 2 cm en leg ze circa 20 minuten in de vriezer. Zet de gehaktmolen in elkaar en maal het vlees. Vorm vier gelijke bollen en vorm deze vervolgens met de hand tot mooie burgers.
Duw met je duim een kuiltje in het midden van iedere burger, dit voorkomt dat ze tijdens het roken bol gaan staan. Meng het grove zeezout met de gestampte peper en kruid hier de burgers royaal mee. Leg de burgers kort in de koelkast om op te stijven.
Cabernet onions
Snijd de uien in dunne ringen. Meng in een ovenschaal de rode wijn met de suiker. Leg de uien erin en meng goed door. Laat de uien circa 60 minuten marineren.
Hamburgers grillen
Bereid een barbecue of smoker voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 160 °C. Voeg de rookhout snippers toe aan de gloeiende kolen en leg de burgers in de barbecue. Rook ze circa 20 tot 25 minuten tot een kerntemperatuur van 52 °C. Snijd de burger broodjes open en toast ze kort op de warme barbecue.
Diablo topping
Verwijder de zaadlijsten van de jalapeñopepers en snijd de pepers fijn. Snipper de sjalotten. Verbrokkel de blauwe kaas. Smelt de boter in een pan en bak hierin de jalapeñopepers en de sjalotten circa 2 minuten. Blus af met de azijn. Voeg de roomkaas toe en laat deze al roerend smelten. Voeg ook de blauwe kaas toe, haal de pan van de barbecue en laat de kaas een beetje smelten.
Opbouw
Beleg de broodjes met BBQ-saus en de little gem. Leg hier de hamburger op en schep wat van de diablo topping over de burgers. Maak af met de cabernet onions.
