Smashburger


- 3 stuks witte uien (in ringen van circa 3-4 mm dik)
- 500 ml karnemelk
- 300 gr bloem
- 1 eetl cayennepeper
- zout
- 12 plakken gerookt ontbijtspek, krokant gebakken
- 600 gr burgervlees (gemalen brisket)
- zout en vergemalen peper
- 8 plakken cheddar
- 4 stuks burgerbuns
- 8 eetl BBQ-saus (zoals smokey's bold & beefy BBQ sauce)
- Friteuse met olie
- BBQ of grill voor indirect grillen
- Plancha of grote gietijzeren skillet
- Troffel of een grote spatel
Meng de uienringen met de karnemelk en laat ze in de koelkast minimaal 2 uur marineren.
Verwarm een friteuse naar 190 °C. Haal de uienringen uit de karnemelk en schudt het overtollige vocht eraf. Meng de bloem met de cayennepeper en haal een derde van de uienringen hierdoorheen. Klop de overtollige bloem af en frituur de uienringen tot ze goudbruin en krokant zijn. Bestrooi de uienringen na het frituren met zout en zet ze opzij. Herhaal met de overige uienringen.
Bereid een BBQ of grill voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van circa 200 °C is bereikt. Bak de plakken gerookt ontbijtspek krokant en houd apart.
Verwarm op de BBQ een plancha (gietijzeren plaat) of grote gietijzeren skillet tot deze begint te roken. Vorm van het burgervlees acht bolletjes. Leg twee bollen op de plancha en druk met de troffel of grote spatel zeer hard plat op de hete plaat. Bestrooi licht met zout en peper en laat de burger op één kant garen tot deze bijna helemaal door gegaard is. Schraap de burger los met de spatel, flip om en beleg de krokant gebakken kant met cheddar. Toast ondertussen een burgerbun op de BBQ. Beleg de getoaste bun met BBQ-saus, twee met kaas bedekte burgers, drie plakken krokant spek en een handje uienringen. Verhit de plancha opnieuw goed en herhaal met de overige burgers.
