Smashburger met fried pickles & ranch sauce


- 4 st Burgerbuns
- 800 gr Burger meat (25% brisket, 25% beef rib en 50% chuck)
- 8 plakken Cheddar kaas
- 8 el Zelfgemaakte ranchsaus
- 0.5 krop Ijsbergsla
- 1 st Vleestomaat, in dunne plakken
- 330 ml Bier
- 200 gr Bloem
- 0.5 tl Bakpoeder
- 1 tl Chilipoeder
- 1 mespunt Zout (naar smaak)
- 1 mespunt Peper (naar smaak)
- 8 plakjes Augurk
- 50 gr Extra bloem
- 50 gr Mayonaise
- 50 ml Karnemelk
- 50 gr Zure room
- 0.5 tl Gedroogde bieslook
- 0.5 tl Gedroogde dille
- 0.5 tl Gedroogde peterselie
- 0.25 tl Uiengranulaat
- 0.25 tl Knoflookgranulaat
- 1 tl Zout (Not Just BBQ)
- 1 tl Peper (Not Just BBQ)
- 0.5 st Sap van citroen
- Frituurpan
- Vleesmolen
- BBQ met deksel voor direct grillen
- Plancha of gietijzeren skillet
(vlees eventueel zelf malen)
Deep fried pickles
Bereid een BBQ met deksel voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt. Verwarm een frituurpan gevuld met olie tot 180 °C. Meng voor het bierbeslag bier, 200 g bloem, bakpoeder, zout, zwarte peper en chilipoeder in een kom tot een glad beslag. Dep de plakjes augurk goed droog, haal ze eerst door de extra bloem en vervolgens door het bierbeslag. Laat ze direct in de hete olie glijden en bak enkele minuten tot de augurken goudbruin zijn. Haal ze uit de friteuse en laat op wat keukenpapier uitlekken. Bestrooi met wat zout en houd warm.
Ranch sauce
Meng de mayonaise, karnemelk en zure room met een garde of vork goed, totdat er een gladde saus zonder klontjes ontstaat. Voeg daarna de resterende ingrediënten toe en roer die er goed door. Controleer de smaak van de ranch saus, deze moet friszuur zijn. Voeg naar smaak zout, peper of extra citroensap toe. Gekoeld maximaal 3 dagen houdbaar.
Smasburgers
Snijd de burgerbroodjes open terwijl de augurken frituren en, toast ze kort op de grill. Verwarm een grote skillet of gietijzeren plancha op de BBQ tot deze licht begint te roken. Duw met een spatel twee van de burgermeatballen plat op de skillet met een spatel. Bak volledig uit tot de bovenkant begint te garen en de onderzijde mooi bruin en krokant is. Draai ze om en leg op iedere burger een plak cheddar. Beleg de burger buns met ranch sauce, ijsbergsla, plakken tomaat, de twee burger patties met kaas, de gefrituurde augurken en nog wat extra ranch sauce. Herhaal dit nu met de andere burgers. Smash away.

Arabische lamsrack met baba ganoush en couscoussalade
Smashburger met fried pickles & ranch sauce. Proef eens deze smashburger: Je plet ‘m tijdens het bakken. Zo gaart ‘ie in z’n eigen vet. Het resultaat? Sappig én een krokante korst. Jord tilt ‘m nog naar een next level met een heerlijk frisse zelfgemaakte ranch sauce. En een beetje vreemd maar wel erg lekker, gefrituurde augurken. Hoe je deze culinaire creatie maakt, zie je in deze aflevering van BBQ Street.