Shakshuka met gegrilde halloumi en geroosterde tomatensalade


- 2 st Rode uien
- 2 st Rode paprika
- 2 st Groene paprika
- 60 ml Olijfolie
- 2 tl Ras el hanout
- 800 gr Tomatenblokjes (blik)
- 4 st Eieren
- 200 gr Halloumi
- 2 el Olijfolie
- 1 el Morocon rub (Not Just BBQ)
- 50 gr Pistachenoten
- 400 gr Trostomaatjes
- 3 takjes Munt
- 50 gr Zwarte olijven
- 2 el Olijfolie
- 1 st Citroen
- 1 bosje Koriander
- 375 gr Zelfrijzend bakmeel
- 250 ml Turkse of Griekse yoghurt
- 1 mespunt Ras el hanout
- 1 el Olijfolie
- 7 gr Zout
- 1 snufje Sumak
- Gietijzeren pan of skillet
- Appel rookhout
Bereid de BBQ voor op een temperatuur van 200 °C. Snipper de ui. Snijd de rode en de groene paprika in blokjes.
Verhit voor de shakshuka een scheutje olijfolie in een gietijzeren pan en bak de ui, paprika en de ras el hanout circa 5 minuten. Voeg de tomatenblokjes toe en kook het geheel circa 10 minuten op laag vuur.
Maak kuiltjes in de shakshuka en breek in elk kuiltje een ei. Gaar de eieren met een deksel op de pan circa 10 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
Gegrilde halloumi
Snijd de halloumi in plakken en besprenkel met een beetje olijfolie. Wrijf in met de rub. Gril de halloumi op de BBQ om en om totdat er een mooi grillstreepje opstaat.
Geroosterde tomatensalade
Voeg het rookhout toe aan de barbecue. Doe de pistachenoten in een klein gietijzeren pannetje en zet deze op de barbecue en laat deze met gesloten deksel circa 10 minuten roken. Hak grof door.
Besprenkel de trostomaten met een beetje olijfolie en bestrooi met zout. Gril de tomaten op de BBQ totdat ze zacht zijn. Haal de tomaten van de takjes en doe ze samen met de gerookte pistachenoten in een kom. Hak de munt fijn en snijd de olijven in ringetjes en voeg toe aan de kom. Voeg een scheutje olijfolie toe. Breng de salade op smaak met peper en de rasp en sap van de citroen en meng goed door.
Flatbread
Meng in een kom het bakmeel met de yoghurt, ras el hanout en het zout. Je kunt het deeg met de hand mengen of in de mixer. Is het deeg te droog en korrelig, voeg dan nog wat yoghurt toe. Is het te nat, voeg dan nog wat bakmeel toe.
Kneed het deeg circa 10 minuten tot het soepel en glad is. Verdeel het deeg in gelijke porties en maak er balletjes van. Rol elk balletje uit tot een platte, ronde lap.
Grill het flatbread tot er luchtbellen ontstaan. Dit duurt ongeveer 2 minuten. Keer om en gril de andere kant ook nog circa 2 minuten. Meng wat olijfolie met sumak en bestrijk de bovenkant van de broodjes daarmee.
Serveer de shakshuka met de gegrilde halloumi, tomatensalade en het flatbread. Garneer met grof gehakte koriander.

Arabische lamsrack met baba ganoush en couscoussalade
Shakshuka met gegrilde halloumi en geroosterde tomatensalade
Zin in een compleet vegetarisch gerecht van de barbecue met een vleugje avontuur? Jeanette laat je in deze aflevering van BBQ Street zien hoe je in een handomdraai een heerlijke shakshuka met gegrilde halloumi, een geroosterde tomatensalade én zelfgebakken flatbread maakt.