Salade met gerookte eendenborst en sinaasappelglaze


- 3 el woudhoning
- 1 el frambozenazijn
- 0.5 stuk limoen
- 2 takjes tijm
- 2 takjes citroentijm
- 125 gr Privé: Bramen
- 125 gr Privé: Frambozen
- 1 stuks sinaasappel
- 1 stuks sinaasappels
- 2 el rietsuiker
- 2 el sojasaus
- 0.5 stuk turks brood
- 1 scheut olijfolie
- 1 tl zout
- 100 gr rode luxe sla
- 100 gr mesclun
- 1 el olijfolie
- 1 snufje zeezout
- 6 el mayonaise
- 1 el bietensap
- 1 bakje scarlet cress
- 0.5 el frambozenazijn
- kersenhout snippers
- staafmixer
- spuitzakje
Gerookte eendenborst
Verwarm de barbecue voor tot een temperatuur van 90-110°C. Week de houtsnippers circa 20 minuten in water. Verwijder het overtollige vet en de vliesjes van de filets. Snijd de vetlaag kruislings in. Strooi een beetje zout op de huidkant. Rook de eendenborstfilets circa 10 minuten met de vetkant naar boven.
Laat de filets circa 10 minuten rusten. Verhoog de temperatuur van de barbecue naar 180-200 °C. Grill de eend boven de directe zone op de vetkant kort aan, draai om en laat daarna nog circa 6-8 minuten verder garen boven de directe zone tot een kerntemperatuur van 51 °C.
Gemarineerd fruit
Ris de tijm. Maak een marinade van de honing, azijn, limoensap en de tijm. Schil 1 sinaasappel en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Vang het sap op in een kommetje voor de glaze. Meng de bramen en de partjes sinaasappel erdoor en laat even kort marineren. Meng de frambozen er vlak voor het serveren doorheen.
Sinaasappel glaze
Pers het sap van de andere sinaasappel uit. Verwarm het sinaasappelsap en de suiker. Laat inkoken totdat de massa wat dikker wordt. Meng dan de sojasaus erdoor.
Croutons
Snijd het Turks brood in repen. Besprenkel om en om royaal met olijfolie. Gril kort om en om op de barbecue. Bestrooi met zeezout. Snijd de repen in blokjes.
Salade
Meng in een kom de red curly kale met een scheutje olijfolie, de azijn, een beetje zeezout en versgemalen peper. Meng de mayonaise met het bietensap. Schep in een spuitzakje.
Serveren
Snijd de filets in mooie plakjes en lak met de sinaasappelglaze. Verdeel de red curly kale, plakjes gerookte eendenborst en het gemarineerde fruit over borden. Garneer met de croutons en de cress. Drissel de sinaasappelglaze erover. Werk af met toefjes bietenmayonaise.
