Pulled pork met Amerikaanse bbq saus


- 10 gr cayennepeper
- 20 gr paprikapoeder
- 5 gr gedroogde basilicum
- 20 gr zeezout
- 5 gr gedroogde tijm
- 10 gr kerriepoeder
- 3.5 kg uitgebeende varkensschouder
- 6 el milde mosterd
- 2 l bier
- 1 l water
- 3 takjes rozemarijn
- 3 takjes tijm
- 3 takjes verse laurier
- 1 Privé: Winterpeen
- 1 Privé: Knoflookbolletje
- 1 rode ui
- 2 stengels Privé: Bleekselderij
- 100 ml appelsap
- 100 ml ketchup
- 100 ml ciderazijn
- 100 ml bourbon of amerikaanse whiskey
- 1 Privé: Uien
- 1 teen Privé: Knoflook zwart, gepeld
- 250 gr tomatenblokjes
- 100 ml worcestersaus
- 1 el mosterd
- 50 ml rode wijnazijn
- 100 gr esdoornsiroop
- 1 el appelstroop
- 100 gr tomatenketchup
- 1 bbq smoker
- 1 verpakking houtsnippers van whiskeyvaten
- 1 vuurvaste ovenschaal
- 1 rol aluminiumfolie
- bbqsmoker
- rooksnippers
- vuurvaste ovenschaal
- aluminiumfolie
Bereiding:
Stook de barbeque smoker op tot een temperatuur van 110°C.
BBQ kruiden:
Meng voor de bbq kruiden alle droge kruiden met elkaar.
Pulledpork:
Been de varkensschouder uit. Smeer in met de mosterd en bestrooi met de bbq kruiden.
Bierbad:
Plet de knoflook. Halveer de ui met schil. Snij de bleekselderij en de wortel in stukken. Schenk het bier of de wijn in een vuurvaste ovenschaal. Voeg de laurierblaadjes, tijm, rozemarijn, wortel, ui, bleekselderij en knoflook toe en zet de ovenschaal in de kolen.
Appelspray:
Meng de appelsap, ketchup, ciderazijn en de whiskey.
Vlees garen:
Laat het vlees circa 6 uur garen met gesloten deksel. Wrijf het vlees elk uur in met de appelspray. Wikkel de varkensschouder in aluminiumfolie en laat liggen in de bbq. Zo blijft het vlees lekker sappig. Na 12 uur zou de schouder een kerntemperatuur moeten hebben van 87°C .
Amerikaanse bbq saus:
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Breng alle ingrediënten aan de kook. Laat het geheel circa 15 minuten inkoken tot sausdikte. Schep de saus in een pot en laat afkoelen. In de koelkast is de saus circa 2 weken houdbaar.
Serveren:
Trek het vlees uit elkaar en meng met de bbq saus.
