Puerco Pibil


- 2.5 kg uitgesneden varkensschouder (aan een stuk zonder zwoerd; alternatief: varkensnek)
- 4 st grote bananenbladeren
- 5 el annattopoeder (achiote)
- 2 el komijnpoeder
- 2 tl pimentpoeder
- 2 tl kruidnagelpoeder
- 1 el versgemalen zwarte peper
- 1.5 el zout
- 2 el knoflookpuree
- 75 ml versgeperst sinaasappelsap
- 50 ml versgeperst limoensap geraspte schil en sap van 1 biologische citroen
- 1 scheutje tequila
Bereiding
Puerco Pibil
Snijd het vlees aan de boven- en onderkant om de 5 cm in. De sneden moeten 2 cm diep zijn. Doe de ingrediënten voor de specerijenpasta in een kom en meng ze. Wrijf het vlees er aan alle kanten mee in. Wikkel het vlees in de pisangbladeren en daarna in aluminiumfolie. Prik voorzichtig wat gaatjes in de bovenkant van de folie zodat de hitte weg kan – prik hierbij niet in het bananenblad.
Verwarm de barbecue voor tot 120 °C. Leg het vleespakket op de barbecue en laat het met gesloten deksel minstens 10-12 uur garen. De kerntemperatuur van het vlees moet minstens 90 °C zijn en het vlees zo zacht dat het vanzelf uit elkaar valt.
Haal het vlees van de barbecue en leg het op een schaal. Verwijder de folie. Knip de pisangbladeren rondom los en verwijder het zo verkregen ‘deksel’. Pluk het vlees met twee vorken in grote stukken en serveer het op maistortilla’s. Geef er rode-uiringen bij.
