Portugese sardientjes in zout met gegrilde aardappelsalade


- 1 kg verse sardines, schoongemaakt
- 3 el goede olijfolie
- 3 el grof zeezout
- 1 citroen
- 400 g roseval aardappels in partjes gesneden
- 2 el olijfolie
- 1 tl verse tijmblaadjes
- 100 g chorizo, plakjes
- 2 el mayonaise
- 1 el fijne mosterd
- 1 el appelcider azijn
- 0.5 rode peper
- 4 takjes peterselie
- 2 bleekselderij stengels grof gesneden
- 1 rode ui
- plancha
Bereid de barbecue voor tot een temperatuur van circa 200 °C.
Aardappelsalade
Snijd de aardappels in partjes. Meng de aardappelpartjes met de olijfolie, tijmblaadjes, zout en versgemalen zwarte peper. Smeer de plancha in met een beetje olijfolie, leg de aardappelpartjes erop en rooster ze in circa 20 minuten goudbruin en knapperig. Laat de aardappels iets afkoelen.
Grill de chorizo plakken kort totdat deze krokant worden, laat afkoelen op keukenpapier en snijd in dunne reepjes. Snijd de rode peper in ringetjes, de ui in grove ringen, de bleekselderij in stukjes en de peterselie fijn.
Meng in een grote de mayonaise, peper en zout, mosterd en azijn tot een dressing. Voeg de gesneden ingrediënten toe en meng goed door. Meng de aardappels erdoor.
Portugese sardientjes
Dep de sardines goed droog, besprenkel met de olijfolie en een royale hoeveelheid grof zeezout. Plaats de sardines op het rooster en grill circa 2 minuten per zijde totdat de sardines gaar zijn. Snijd de citroen in partjes en gril kort op de snijkant.
Serveer de sardines op een schaal met de citroenpartjes en de aardappelsalade.
