Pork belly burnt ends met ananas rellish

Pork belly burnt ends met ananas rellish
Recept van Jord Althuizen
Beginner
Bereiding 150m
Koken 300m
- 12 June 2020 Die knapperige stukjes aan een speklapje. Die zijn stiekem het allerlekkerst. Jord maakt in deze aflevering van BBQ Street precies dat! Pork belly burnt ends. Met een knetterpittige ananasrelish.
- 12 June 2020 Bekijk de uitzending van dit recept
Abonneer je op ons Youtube kanaal
Aantal mensen
Hoeveelheid ingrediënten zijn bedoeld voor 5 personen.
  • 1 kg varkensbuik zonder zwoerd
  • 2 eetl olijfolie
  • 4 eetl BBQ-rub (zoals Smokey’s Pig Powder)
  • 100 ml BBQ-saus (zoals Smokey’s Original)
  • 50 ml bier
  • 100 gr honing
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl piment
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 eetl boter
  • 1 stuk verse ananas
  • 0.5 stuk scotch bonnet of habanero peper
  • 2 eetl olijfolie
  • 1 stuk rode ui, fijngehakt
  • 1 eetl pimentbolletjes
  • 2 stuks steranijs
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 eetl rietsuiker
  • 200 ml appelciderazijn
  • 2 eetl maizena
  • 4 eetl water
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 3 lieter water
  • 5 blaadjes verse laurier
  • 1 stuk knoflookteen, gepeld
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl zout
  • 1 stuk bloemkool, bladeren en stronk verwijderd
  • 2 eetl zonnebloemolie
  • 1 tl gerookte-paprikapoeder
  • 1 eetl korianderzaad
  • 0.5 eetl venkelzaad
  • 0.5 eetl komijnzaad
  • 1 eetl mosterdzaad
  • 0.5 eetl zwarte peperkorrels
  • 0.5 tl kurkuma
  • 0.5 tl chilipoeder
  • 1 eetl zonnebloemolie
  • 200 ml kokosmelk
  • 200 ml crème fraîche
  • zout en peper naar smaak
  • verse bladpeterselie, grof gehakt
  • geroosterde gehakte amandelen
  • BBQ met deksel voor indirect grillen
  • gietijzeren grillrooster
  • 5 rookhoutchunks (appel- of kersenhout)
  • gietijzeren skillet of hittebestendige schaal
  • kwastje
  • vijzel of kleine keukenmachine
Bereiding van het recept

Pork belly

Bereid een BBQ met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 130 °C is bereikt. Snijd de varkensbuik in blokjes van circa 4 x 4 cm. Bedek de blokjes licht met olijfolie en kruid met de BBQ-rub. Leg de rookhoutchunks op de gloeiende kolen en leg de gekruide varkensbuikblokjes op het rooster. Rook circa 2,5 uur tot de blokjes mooi roodbruin van kleur zijn geworden.

Meng in een gietijzeren skillet of hittebestendige schaal de BBQ saus met het bier, honing, kaneel, piment, gemberpoeder en boter. Zet dit mengsel in je BBQ en laat het op temperatuur komen.

Voeg, nadat de varkensbuikblokjes 2,5 uur gerookt hebben, de blokjes toe aan het warme bier-honingmengsel. Dek het geheel af met aluminiumfolie en laat het nog 1,5 uur verder garen.

Haal de blokjes uit de saus, leg ze op het rooster van de BBQ en laat ze 15 minuten roken tot de saus mooi is ingedikt op het vlees. De pork belly burnt ends zijn perfect gegaard als je er met een cockailprikker inprikt en weinig maar nog lichte weerstand voelt.

Schil tijdens het roken van de varkensbuik de ananas. Snijd de ananas in plakken van 1 cm dik. Leg de plakken op de BBQ en rook ze circa 1 uur tot de ananas zacht is geworden. Haal de ananas van de BBQ en snijd in kleine blokjes. Verwijder de zaadjes uit de peper en hak de peper zeer fijn. Verhit in een pan de olijfolie en voeg de fijngehakte peper, rode ui, pimentbolletjes, steranijs en het korianderzaad toe en fruit deze aan tot de ui glazig is geworden. Voeg de rietsuiker toe, roer goed door tot de suiker is opgelost en licht karamelliseert. Blus af met de appelciderazijn en breng aan de kook.

Voeg de ananasblokjes toe en breng weer aan de kook. Meng de maizena met het water, voeg toe aan de relish en roer goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper en serveer lauwwarm bij de pork belly burnt ends.

Bereid een BBQ met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 180 °C is bereikt. Breng in een grote pan 3 liter water aan de kook met daarin de laurierblaadjes, knoflook, het korianderzaad en zout en laat 10 minuten zacht koken. Pocheer de bloemkool circa 5 minuten in het kookvocht en laat hem goed uitlekken. Meng de zonnebloemolie met het gerookte-paprikapoeder en bestrijk de bloemkool rondom goed met de olie. Voeg het rookhout toe aan de gloeiende kolen en zet de bloemkool op de BBQ. Rook en rooster de bloemkool 20-30 minuten, tot hij beetgaar is en mooi gekleurd. Voor een optimaal kleureffect bestrijk je de bloemkool tussentijds nog een paar keer met de olie.

Rooster voor de Malay-currysaus alle specerijen behalve de kurkuma en het chilipoeder circa 5 minuten in een droge koekenpan op laag vuur, tot de aroma’s sterker zijn geworden. Laat ze daarna afkoelen, doe ze in een vijzel met de kurkuma en het chilipoeder en maal fijn. Verhit de zonnebloemolie in een pan op laag vuur, voeg het specerijenmengsel toe en roer tot het goed is opgelost in de olie. Voeg de kokosmelk en crème fraîche toe en breng op smaak met zout en peper.

Haal de geroosterde bloemkool van de BBQ, lepel de currysaus erover en garneer met de bladpeterselie en geroosterde amandelen.

Recepten voor 's avonds laat
De hamburger mag zeker niet ontbreken.

Italiaanse hamburger met Parmezaan frieten

Zeeduivel verpakt in cederhout op de bbq gegaard is vandaag te zien in de uitzending van BBQSTREET uitgezonden op 24Kitchen

Zeeduivel in cederhouten wrap

Albert maakt een oosters gerecht in de uitzending van BBQSTREET Wallonië een heerlijke curry scampi

Curry-scampi met mangochutney en kruidige rijst

In deze aflevering van BBQSTREET Wallonië gaat Albert een echte vlees klassieker maken, een heerlijke Cote de Boeuf van de bbq

Côte à l’os van de barbecue

0
    0
    Je winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar winkel