Recept van Ralph de Kok

Pizza prosciutto & formaggio

Beginner
Voorbereiding 140m
Cooking 20m
Pizza prosciutto & formaggio
Aantal personen
Ingrediënten kunnen besteld worden voor een minimum van 1 personen
  • Pizzadeeg
  • 250 g Bloem
  • 1 tl Suiker
  • 150 ml Lauwwarm water
  • 17 g Verse gist ( of 7 g gedroogde gist uit een zakje )
  • 1 el Olijfolie
  • Saus-topping
  • 8 Mooie rijpe tomaten gehalveerd
  • 1 Rode ui
  • 1 Knoflookteen
  • 10 blaadjes Basilicum
  • Olijfolie
  • Prosciutto
  • 10 plakken Prosciutto ham
  • 10 stuks Kalamata olijven (in ringen gesneden)
  • Vers gemalen peper
  • Verse rucola sla
  • Formaggio
  • 1 bol Buffel mozzarella
  • 100 g Provolone (geraspt)
  • 100 g Blauwschimmelkaas
  • 100 g Taleggio
  • BBQ met deksel voor direct en indirect grillen
  • Gietijzeren rooster voor direct grillen
  • Pizzasteen
  • Pizzasnijder
  • Skillet
Bereiding van het recept
Steek de BBQ aan en zorg voor een temperatuur van 280 á 290 graden.

Meng de bloem met het zout in een beslagkom en zet in de keukenmachine (met deeghaken). Los de gist in een andere kom met de suiker al roerend op in het lauwe water. Laat de keukenmachine de kom met bloem en zout even mengen op lage stand en voeg langzaam het water toe. toe aan de bloem. Meng dit gedurende 7 á 8 minuten met de olijfolie rustig tot een soepel elastisch deeg. (voeg, als het te droog is, wat olijfolie en/of water toe en als het te vochtig is wat extra bloem). Vet een kom in met wat olijfolie en laat het deeg op een warme plek, afgedekt met een vochtige theedoek, ca. 2 uur rijzen.

Verhit een skillet (koekenpan) op het rooster van de BBQ. Bestrijk de snijkanten van de tomaten met wat olijfolie en bak even aan in de skillet. (voor extra grillsmaak kun je de tomaten helften ook eerst grillen op het gietijzeren rooster). Schil de rode ui en snijd één helft in ringen (voor de topping) en de andere helft in kleine stukjes. Doe de stukjes ui bij de tomaat, hak de knoflookteen fijn en bak beide even mee met de tomaten. Pureer dit, als de tomaten zacht zijn, met een scheut olijfolie en ca. 10 blaadjes basilicum tot een gladde saus. Breng de saus op smaak met versgemalen zwarte peper en zout en eventueel wat (gedroogde) Italiaanse kruiden.

Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol je pizza-deeg hierop uit tot ca. 2 mm. dikte. Schep een soeplepel saus op je pizzadeeg en verdeel tot 1 cm. van de randen van het deeg.

Beleg prosciutto
Bestrooi ook, als je pizzasteen de juiste temperatuur heeft een pizzaschep met bloem en schuif het deeg erop. Beleg je pizza met de ringetjes van olijf en ui en verdeel er in stukken gescheurde mozzarella over. Strooi er de geraspte kaas over en wat blaadjes basilicum. Bak de pizza ca. 3 á 4 minuten en haal hem van de barbecue. Verdeel de prosciutto-ham erover, nog wat blaadjes basilicum en zwarte peper en eventueel wat rucola-sla. Maak af met wat druppels olijfolie.

Beleg formaggio
Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol je pizza-deeg hierop uit tot ca. 2 mm. dikte. Schep een soeplepel saus op je pizzadeeg en verdeel tot 1 cm. van de randen van het deeg. Bestrooi ook, als je pizzasteen de juiste temperatuur heeft een pizzaschep met bloem en schuif het deeg erop.

Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel dit over de pizza, brokkel de blauwschimmelkaas in blokjes en verdeel dit ook mooi over de pizza. Strooi de geraspte provolone erover en brokkel stukjes van de taleggio kaas erover. Schuif de pizza op de pizzasteen en bak de pizza in ongeveer 5 a 7 minuten af. Na het bakken mooi vers gemalen peper er over heen een paar druppels olijfolie.
0
    0
    Je winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar winkel