Pizza met mortadella, burrata & pistachenootjes


- 8 g Biologische rietsuiker of kristalsuiker
- 300 ml lauwwarm water + een extra scheutje
- 7 g gedroogde gist
- 500 g bloem (extra fijn)
- 1 scheutje olijfolie
- 10 g zout
- 1 handjevol semola
- 50 g mozzarella
- 5 dunne plakjes mortadella
- 1 kleine bol burrata
- 10 pistachenootjes
- 0.5 biologische citroen
- Keukenmachine, optioneel pizzaroller, handrasp, barbecue, pizzasteen, Thermapen (infrarood)
Pizza met mortadella
Meng 1 eetlepel van de suiker met een scheutje (1-2 el) lauwwarm water en de gist. Maak er een papje van zodat het gaat bubbelen en de gist activeert. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten.
Meng de bloem met het gistpapje, olijfolie, zout en de rest van de suiker in een keukenmachine of kneed minimaal 10 minuten met de hand en zet afgedekt met een natte theedoek op een warmere plek in het huis. Laat minimaal 4 uur tot een nacht rijzen. Je kunt van het deeg 4-6 pizza’s maken. Let er op dat de ingrediënten voor de topping per pizza staan aangegeven.
Strooi wat semola over je aanrecht.
Verdeel het pizzadeeg in 4-6 gelijke bollen en rol ze een voor een uit met een pizzaroller (of wijnfles). Ze mogen een 1⁄2 centimeter dik zijn en de buitenrand kun je ze met je knokkels of vingers een beetje omhoog duwen, als je van een dikkere korst houdt.
Je kunt het deeg in de koelkast bewaren, maar beter is om het dezelfde dag nog te bakken en op te eten.
Pizza bakken
Verwarm de pizzaoven of afsluitbare barbecue met pizzasteen op circa 300-350°C.
Snijd de mozzarella in stukjes. Hak de pistachenootjes. Verdeel de mozzarella over de pizza. Bak in circa 2-3 minuten gaar.
Leg de mortadella, burrata en de pistachenootjes erop. Rasp de schil van de citroen er overheen.
