Pizza met eekhoorntjesbrood en gerookte pancetta


- 35 gr verse gist
- 100 ml lauw water
- 400 gr bloem
- 100 gr griesmeel
- 1 snufje zout
- 1 tl kristalsuiker
- 3 tl olijfolie
- 2 kg Privé: Tomaten
- 200 ml olijfolie
- 4 tenen Privé: Knoflookbolletje
- 2 takjes basilicum
- 2 takjes rozemarijn
- 1 snufje zeezout
- 50 gr suiker
- 100 ml basis tomatensaus
- 2 stuks vers eekhoorntjesbrood
- 1 rode ui
- 8 plakjes gerookte pancetta
- 2 takjes basilicum
- 2 takjes rozemarijn
- 50 gr pecorino
- 1 plasticfolie
- 1 bakpapier
- 1 blender/staafmixer
- 1 pizzasteen
- 1 pizzasnijder
- BBQ met deksel
- Pizzasteen
- Pizzasnijder
- Pizzadome
Pizzadeeg:
Week de gist in het water. Meng de bloem met het griesmeel en het zout. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en giet er de opgeloste gist in. Strooi een snufje snufje suiker langs de buitenrand.
Meng het gistmengsel voorzichtig met wat bloem. Meng beetje bij beetje alle bloem erdoor. Voeg de olijfolie toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Voeg, als het deeg wat te stug aanvoelt, nog een beetje olijfolie toe.
Maak twee gelijke deegballen en leg deze elk in een aparte kom. Dek af met plasticfolie en laat circa 2 uur rijzen (of 12 uur in de koelkast).
Basis tomatensaus
Verwarm de oven voor op 100 ºC. Dompel de tomaten onder in kokend water en laat ze schrikken in ijswater. Verwijder het vel en de steelaanzet en duw er het meeste vocht uit. Halveer de tomaten en leg ze met de snijkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat of braadslee.
Snijd de knoflook fijn. Ris en snijd de rozemarijn en de basilicum fijn. Meng de olijfolie met de knoflook, basilicum en de rozemarijn. Overgiet de tomaten met deze knoflook-kruidenolie. Bestrooi met peper, zeezout en de suiker. Laat circa 3 uur garen in de oven.
Pureer de tomaten in de blender of met behulp van de staafmixer tot een gladde saus. Voor de pizza heb je niet alle saus nodig. Je kunt deze goed in de koelkast of in de vriezer bewaren.
Opbouw pizza
Bereid de barbeque voor op een temperatuur van 250 ºC. Leg de pizzasteen al op de barbeque.
Strooi wat bloem op het aanrecht en rol het deeg dun uit. Prik het deeg in met een vork.
Verdeel de tomatensaus over het midden van de pizza, maar laat de randen vrij.
Borstel het eekhoorntjesbrood schoon en snijd in plakken. Snijd de ui in dunne ringen. Snijd de basilicum en de rozemarijn fijn.
Verdeel het eekhoorntjesbrood, uienringen en de pancetta over de pizza. Garneer met de kruiden en rasp de pecorino erover.
Bak de pizza met gesloten deksel in circa 5 minuten gaar.
