Piedmont-Lexington style pulled pork


- 4 kg Boston but
- 50 ml Appelciderazijn
- 4 el Zout
- 500 ml Appelciderazijn
- 2 el Bruine basterdsuiker
- 1 el Ketchup
- 1 el Tabasco
- 1 tl Chiliflakes gemalen
- 1 tl Versgemalen zwarte peper
- 1 tl Zout
- 150 gr Gele mosterd
- 175 ml Wittewijnazijn
- 75 gr Bruine basterdsuiker
- 120 gr Boter
- 2 el Worcestersaus
- 2 el Chipotle Tabasco
- 1 el Versgemalen zwarte peper
- 1 tl Zout naar smaak
- 100 ml Appelciderazijn
- 75 ml Cola
- 75 ml Appelsap
- 2 el Glutenvrije sojasaus
- 50 ml Worcestersaus
- 4 el Bruine basterdsuiker
- 2 el Molasse of Appelstroop
- 1 el Tabasco
- 3 el Pulled pork rub (Not Just BBQ)
- 500 ml Ketchup
- 100 ml Honing
- 3 el Balsamicoglaze
- 6 rookhout chunks (liefst appelhout)
- BBQ met deksel
- Kernthermometer
Pulled pork
Verwijder eventuele dikke en harde stukken vet van de varkensschouder met een mesje. Wrijf vervolgens de hele schouder in met appelciderazijn en bestrooi royaal met zout.
Maak ondertussen de BBQ gereed voor indirect grillen en breng deze naar 110-115 °C. Om de temperatuur op ongeveer 110-115 °C te houden moet je de luchtschuiven van de BBQ goed afstellen. Plaats de schouder op de BBQ, houd de temperatuur van de BBQ goed in de gaten en vul indien nodig houtskool en/of briketten bij.
Na circa twaalf uur moet de kerntemperatuur 87 °C zijn. Haal de schouder pas van de BBQ als hij deze temperatuur heeft, bij lagere temperatuur valt hij niet goed genoeg uit elkaar om te ‘pullen’ – dit is het uit elkaar trekken van het vlees. Laat de schouder een kwartier rusten op een warme plek. Verwijder het schouderblad en trek met twee vorken het vlees los in dunne draadjes (het ‘pullen’).
Carolina vinegar BBQ sauce
Meng alle ingrediënten goed in een mengkom. Gekoeld en in afgesloten verpakking wekenlang houdbaar.
Carolina gold sauce
Doe alle ingrediënten in een pan en verwarm op lage temperatuur tot de suiker is opgelost en alles gebonden is. Gekoeld maximaal een week houdbaar.
Smokey’s original BBQ sauce
Verhit in een pan op het vuur de appelciderazijn, cola, appelsap, sojasaus en worcestersaus tot net onder de kook. Voeg de bruine basterdsuiker, molasse, tabasco en de pulled pork rub toe en roer door elkaar om goed op te laten lossen. Voeg vervolgens de ketchup, honing en balsamico glaze toe en roer alles goed door elkaar. Laat op laag vuur 15 minuten rustig trekken en laat vervolgens volledig afkoelen. Gekoeld en in afgesloten verpakking 1 week houdbaar.

Arabische lamsrack met baba ganoush en couscoussalade
Piedmont-Lexington style pulled pork. Een iconisch barbecue gerecht dat in veel achtertuinen door een beetje liefhebber wel eens is bereid. Met veel rub en flink wat saus. In deze aflevering van BBQ Street laat grill goeroe Jord Althuizen zien hoe je dit ook anders kunt doen.