Oesters gegrild met uiencreme


- 70 g pancetta
- 1 olie om in te frituren
- 1 velletje kant-en-klaar flammkuchendeeg
- 4 uien
- 50 g eiwit
- 50 g yoghurt
- 1 scheutje azijn
- 0.25 citroen
- 180 ml neutrale olie
- 1 komkommer
- 1 Granny Smith appel
- 12 super verse oesters
- 1 citroen
- staafmixer, spuitflesje, juicer, whiskey rookhout
Bereid de barbecue voor tot een temperatuur van 200°C.
Uiencrème
Gril de uien in de schil rechtstreeks tussen de hete kolen circa 20 minuten tot ze zwart zijn (keer ze hierbij regelmatig).
Verwijder de schil van de uien en pureer de uien in een keukenmachine. Pureer met de staafmixer in een maatbeker het eiwit, citroensap, yoghurt en de azijn. Giet er dan langzaam de olie bij en pureer tot er een gladde crème ontstaat. Roer hier 3 volle eetlepels gepureerde uien door en doe de crème in een spuitflesje.
Topping
Gril de pancetta om en om op het rooster van de barbecue. Laat afkoelen en maal dan tot kruimels in het hakmolentje van de staafmixer.
Verhit ruim olie in een pan en breng deze tot een temperatuur van 180°C. Snijd driehoekjes van het flammkuchendeeg en frituur deze in de olie in circa 1 ½ minuut krokant en goudbruin.
Komkommer-appelsap
Pers in de juicer de komkommer en de appel tot sap.
Gegrilde oesters
Maak de oesters voorzichtig open en giet het vocht af. Doe een klein blokje whisky rookhout tussen de kolen. Leg een rooster op de barbecue en plaats hierop de oesters. Sluit de deksel en verwarm de oesters circa 1 ½ minuut. Leg de warme oesters op een bord (eventueel in een laagje zeezout) en lepel er een eetlepel komkommer-appelsap over. Spuit er een toefje uiencreme op, strooi er wat pancettakruimels over en leg er tot slot een flammkuchenkrokantje op. Snijd de citroen in partjes en serveer bij de oesters.
