Oerhammen met BBQ saus en coleslaw


- 50 ml bourbon
- 50 ml appelsap
- 50 ml appelciderazijn
- 100 ml appelciderazijn
- 75 ml cola
- 75 ml appelsap
- 2 eetl sojasaus
- 50 ml worcestershiresaus
- 4 eetl bruine basterdsuiker
- 2 eetl molasse (of appelstroop)
- 500 ml ketchup
- 100 ml honing
- 100 ml bourbon
- 0.5 stuk witte kool
- 0.5 stuk rode kool
- 1 stuk rode ui
- 0.5 stuk winterwortel
- 3 eetl mayonaise
- 6 eetl appelciderazijn
- 1 eetl grove mosterd
- 1 eetl honing
- 1 tl mosterdpoeder
- 4 stuks oerhammen van circa 300 gram ieder
- 8 eetl BBQ kruiden
- 1 dl honing
- 1 dl vloeibare margarine
- 1 dl bourbon
- 4 tl chipotle hot sauce
- 8 eetl BBQ saus (zie receptuur hieronder)
- Sriracha hot sauce
Oerham
Spray
Meng voor de spray de bourbon, appelsap en appelciderazijn en doe dit in een flesje met spraykop.
BBQ saus
Meng de azijn, cola, appelsap, sojasaus en worcestershiresaus en verwarm zachtjes. Voeg dan de basterdsuiker toe en los op in de saus. Voeg de molasse, ketchup en honing toe en laat inkoken. Voeg als laatste de bourbon toe en meng goed door.
Coleslaw
Snijd de witte en rode kool in dunne plakjes. Pel en snijd de rode ui in dunne ringen. Schil en rasp de winterwortel. Meng de mayonaise met de azijn, mosterd, honing en mosterdpoeder. Voeg de kool, ui en wortel toe en laat een half uurtje staan.
Oerhammen
Bereid een BBQ voor op indirect garen en stel in op 120 °C. Wrijf de hammen in met de sriracha saus en kruid de vier hammen gelijkmatig met de BBQ-kruiden. Plaats de hammen op het rooster en sluit de deksel. Gaar de hammen 2 ½ uur terwijl je ze om de 30 minuten licht natspuit met de spray. Na 2 ½ uur of als de hammen een mooie goudbruine kleur hebben gekregen vier grote stukken aluminiumfolie afscheuren en iedere oerham op een stuk aluminiumfolie leggen. Verdeel de honing, vloeibare margarine, bourbon, hot sauce en BBQ-saus over de vier hammen en vouw de aluminiumfolie goed dicht. Plaats de ingepakte hammen terug op de barbecue en gaar nog circa 1 ½ uur verder tot de hammen een kerntemperatuur hebben van 80 °C. Pak de hammen uit de folie, kwast deze royaal in met de BBQ saus, plaats nog één minuut terug op de barbecue om de glaze aan het vlees te laten hechten en serveer de oerhammen met de BBQ-saus en coleslaw.
