Mosselen met kruidige frieten


- 4 grote aardappels
- 1 olijfolie
- 4 el zeezout
- 1 tl venkelzaad
- 1 tl gedroogde peterselie
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl gedroogde dille
- 1 tl zwarte peper
- 4 kg mosselen(Zeeuwse)
- 1 ui
- 0.5 bos bleekselderij
- 1 el roomboter
- 1 flesje blond bier
- 1 cocktailsaus om erbij te serveren
- 4 el mosterd
- 8 el mayonaise
- 1 scheutje mosseljus
- 2 kropjes little gem
- 1 zonnebloemolie
- 1 bakje tuinkers
- 150 g lichtbruine basterdsuiker
- 100 ml witte wijnazijn
- 2 el worcestershire sauce
- 2 el tomatenketchup
- 1 el peren of appelstroop
- 1 el honing
- 1 snufje zout
- dutch oven
Zeelandsroem
Bereid de barbecue voor op direct en indirect grillen en tot een temperatuur van 200 graden.
Spoel de mosselen een keer of 3 in koud water. Snijd de ui in halve ringen en de bleekselderij in brunoise. Doe de boter in de dutch oven, dan de groenten, daarop de mosselen en schenk dan het bier erbij. Breng op smaak met versgemalen peper. Kook de mosselen op hoog vuur circa 4-5 minuten. Als de mosselen open gaan moet je ze opschudden.
Laat opnieuw aan de kook komen op hoog vuur. De mosselen zijn gaar wanneer ze openstaan.
Kruidige frieten
Snijd de aardappelen met schil in dikke frieten. Meng alle ingrediënten voor de viskruiden. Wrijf de frieten in met olijfolie en bestrooi met de viskruiden. Leg de frieten in een grillmandje en grill ze op de barbecue totdat ze rondom goudbruin en knapperig zijn.
Mosselsaus
Meng de mosterd en de mayonaise met een beetje mosseljus tot een saus.
Gegrilde sla
Halveer de kropjes little gem in de lengte. Bestrijk met 1 eetlepel zonnebloemolie. Rooster circa 2 minuten op de barbecue, met de gesneden kant op de grill. Meng de ingrediënten voor de BBQ lak.
Neem de slaharten van de barbecue en borstel de lak erover. Houd nog 1 eetlepel lak over voor de afwerking. Leg de slaharten aan de zijkant van de barbecue, met de gelakte kant naar boven. Laat ze zo nog 2 minuten verder garen.
Garneer met de tuinkers.
Serveren Zeelandsroem
Serveer de frieten, gegrilde sla, mosselsaus en de cocktailsaus bij de mosselen.
