Mini porchetta van de grill


- 1 stuk buikspek (2kg)
- 1 scheut honing & mosterd saus
- 4 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 3 teentjes knoflook
- 2 el venkelzaad
- 2 el marjolein
- 7 blaadjes salie
- 1 el gefermenteerde peper
- 1 snuf grof zeezout
- 1 scheut olijfolie
- 1 scheut water
- 1 scheut tafelzout
Bereiding: Porchetta
Snijd eerst het buikspek aan de “vettere” kant en waaier deze uit elkaar. Snijd vervolgens het deel waar de botten zijn losgekomen dun open en waaier ze ook uit elkaar. Zou uiteindelijk twee keer zo lang moeten zijn
Varkensbuik met een vetgedeelte en een vleesgedeelte voor je. Door de dikkere kant open te snijden, voorkom je dat er een kern van vet in het midden van de porchetta komt.
Plet de venkelzaadjes in een vijzel en hak ze fijn. Voeg de verse tijm, fijngehakte rozemarijn, salieblaadjes, verse of gedroogde marjolein, 3 teentjes knoflook, wat gefermenteerde peper, zout en wat olijfolie toe. Meng een paar minuten door elkaar tot een kruidenpasta.
Besmeer de binnenkant van het vlees en het vet volledig met onze Honing & Mosterdsaus, voeg daarna de kruidenpasta toe. Rol het gebraad in de lengte op, te beginnen met de vleeskant, zodat de korst aan de buitenkant zit. Een deel wordt meestal niet bedekt door de schil.
Bind de porchetta in porties stevig vast met het braadtouw zodat het opgerolde braadstuk goed bij elkaar blijft. Door losse touwtjes te knopen blijft de spanning ook na het knippen behouden en eet je de restjes de volgende dag op zonder dat ze hun vorm verliezen.
Breng in de grill op directe hitte een roestvrijstalen schaal met water en ongeveer 3 – 4 eetlepels zout aan de kook. Leg het buikspek vervolgens ongeveer 1 uur in het kokende water met het zwoerd naar beneden. Eventueel kunnen er nog een paar takjes tijm aan toegevoegd worden. Het kokende water stolt het eiwit en alle smaak blijft bij varkensgebraad. Daarnaast wordt de schil lekker zacht en komt later beter naar voren.
Vervolgens wordt de porchetta uit het kokende water gehaald en indirect gegrild op ruim 200 °C. Onze tip: Gebruik indien beschikbaar het opbergrek bovenaan de gasbarbecue. De schil moet naar boven wijzen, u kunt de waterschaal onder het rooster plaatsen zodat het vet direct in de schaal kan druppelen.
De korst wordt dan door de bovenwarmte echt krokant. In de laatste minuten van het grillen kunt u de grilltemperatuur aanzienlijk verhogen tot 250 – 300 °C. Dus de schil springt open, maar het wordt ook snel donker. Dus altijd even kijken.
Voor het meten van de kerntemperatuur kun je een thermometer gebruiken. Als de porchetta een kerntemperatuur van rond de 85 °C heeft bereikt en de korst echt krokant tevoorschijn komt, is het klaar. Nog een laatste tip: maak je geen zorgen als de korst nog niet knapperig is, maar de kerntemperatuur heeft bereikt! Verhoog gewoon de temperatuur in de grill en wacht. Het vlees droogt niet zo snel uit.
Zo grill je porchetta met het rotisserie
Met het rotisserie kunt u natuurlijk ook porchetta bereiden. Dit is zelfs veel dichter bij het origineel dan de methode zonder rotisserie. De bereidingsstappen wijken niet af van de hierboven beschreven bereiding. Het wordt pas spannend als de korst gaar is.
Bij het bereiden met de spies wordt de porchetta dienovereenkomstig aan een spies gestoken en moet dan de grill van onder naar boven naar u toe draaien. Zo loopt het ontsnappende vet langs de schil. In het begin zet je de achterbrander op middelhoog vuur, na ongeveer 1 uur zet je hem hoger en laat je hem de laatste 15 – 20 minuten op maximale warmte draaien. De korst is dan een groot succes en mag niet te donker zijn.
