Mini porchetta van de grill

Mini porchetta van de grill
Recept van Julian Peier
Beginner
Bereiding 210m
Koken 45m
DMAX - 29 April 2022 Geen tijd voor low en slow barbecueën? Dan biedt de tataki-methode uitkomst. De Sizzle Brothers laten je in deze aflevering van BBQSTREET zien hoe je op deze manier vliegensvlug ossenhaas en tonijn op de barbecue bereidt. En porchetta liefhebbers opgelet! Want het grillen van dit heerlijke vlees hoeft echt niet moeilijk te zijn. Overgoten met een waanzinnig lekkere honing-mosterdsaus is dit een gerecht waar je zeker indruk mee zal maken.
DMAX - 29 April 2022 Bekijk de uitzending van dit recept
Abonneer je op ons Youtube kanaal
Aantal mensen
Ingrediënten zijn te bestellen voor minimaal 1 persoon.
Porchetta
  • 1 stuk buikspek (2kg)
  • 1 scheut honing & mosterd saus
  • 4 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el venkelzaad
  • 2 el marjolein
  • 7 blaadjes salie
  • 1 el gefermenteerde peper
  • 1 snuf grof zeezout
  • 1 scheut olijfolie
  • 1 scheut water
  • 1 scheut tafelzout
Bereiding van het recept

Bereiding: Porchetta 

Snijd eerst het buikspek aan de “vettere” kant en waaier deze uit elkaar. Snijd vervolgens het deel waar de botten zijn losgekomen dun open en waaier ze ook uit elkaar. Zou uiteindelijk twee keer zo lang moeten zijn

Varkensbuik met een vetgedeelte en een vleesgedeelte voor je. Door de dikkere kant open te snijden, voorkom je dat er een kern van vet in het midden van de porchetta komt.

Plet de venkelzaadjes in een vijzel en hak ze fijn. Voeg de verse tijm, fijngehakte rozemarijn, salieblaadjes, verse of gedroogde marjolein, 3 teentjes knoflook, wat gefermenteerde peper, zout en wat olijfolie toe. Meng een paar minuten door elkaar tot een kruidenpasta.

Besmeer de binnenkant van het vlees en het vet volledig met onze Honing & Mosterdsaus, voeg daarna de kruidenpasta toe. Rol het gebraad in de lengte op, te beginnen met de vleeskant, zodat de korst aan de buitenkant zit. Een deel wordt meestal niet bedekt door de schil.

Bind de porchetta in porties stevig vast met het braadtouw zodat het opgerolde braadstuk goed bij elkaar blijft. Door losse touwtjes te knopen blijft de spanning ook na het knippen behouden en eet je de restjes de volgende dag op zonder dat ze hun vorm verliezen.

Breng in de grill op directe hitte een roestvrijstalen schaal met water en ongeveer 3 – 4 eetlepels zout aan de kook. Leg het buikspek vervolgens ongeveer 1 uur in het kokende water met het zwoerd naar beneden. Eventueel kunnen er nog een paar takjes tijm aan toegevoegd worden. Het kokende water stolt het eiwit en alle smaak blijft bij varkensgebraad. Daarnaast wordt de schil lekker zacht en komt later beter naar voren.

Vervolgens wordt de porchetta uit het kokende water gehaald en indirect gegrild op ruim 200 °C. Onze tip: Gebruik indien beschikbaar het opbergrek bovenaan de gasbarbecue. De schil moet naar boven wijzen, u kunt de waterschaal onder het rooster plaatsen zodat het vet direct in de schaal kan druppelen.

De korst wordt dan door de bovenwarmte echt krokant. In de laatste minuten van het grillen kunt u de grilltemperatuur aanzienlijk verhogen tot 250 – 300 °C. Dus de schil springt open, maar het wordt ook snel donker. Dus altijd even kijken.

Voor het meten van de kerntemperatuur kun je een thermometer gebruiken. Als de porchetta een kerntemperatuur van rond de 85 °C heeft bereikt en de korst echt krokant tevoorschijn komt, is het klaar. Nog een laatste tip: maak je geen zorgen als de korst nog niet knapperig is, maar de kerntemperatuur heeft bereikt! Verhoog gewoon de temperatuur in de grill en wacht. Het vlees droogt niet zo snel uit.

Zo grill je porchetta met het rotisserie

Met het rotisserie kunt u natuurlijk ook porchetta bereiden. Dit is zelfs veel dichter bij het origineel dan de methode zonder rotisserie. De bereidingsstappen wijken niet af van de hierboven beschreven bereiding. Het wordt pas spannend als de korst gaar is.

Bij het bereiden met de spies wordt de porchetta dienovereenkomstig aan een spies gestoken en moet dan de grill van onder naar boven naar u toe draaien. Zo loopt het ontsnappende vet langs de schil. In het begin zet je de achterbrander op middelhoog vuur, na ongeveer 1 uur zet je hem hoger en laat je hem de laatste 15 – 20 minuten op maximale warmte draaien. De korst is dan een groot succes en mag niet te donker zijn.

Bestel nu de ingrediënten van deze uitzending
Recepten voor 's avonds laat
De hamburger mag zeker niet ontbreken.

Italiaanse hamburger met Parmezaan frieten

Zeeduivel verpakt in cederhout op de bbq gegaard is vandaag te zien in de uitzending van BBQSTREET uitgezonden op 24Kitchen

Zeeduivel in cederhouten wrap

Albert maakt een oosters gerecht in de uitzending van BBQSTREET Wallonië een heerlijke curry scampi

Curry-scampi met mangochutney en kruidige rijst

In deze aflevering van BBQSTREET Wallonië gaat Albert een echte vlees klassieker maken, een heerlijke Cote de Boeuf van de bbq

Côte à l’os van de barbecue

0
    0
    Je winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar winkel