Maiskip gevuld met gehakt


- 1 kg maiskip
- 1 klont boter (kamertemperatuur)
- 2 stuks sjalotten
- 3 tenen knoflook
- 50 gr gedroogde abrikozen
- 2 takjes rozemarijn
- 2 el olijfolie
- 300 gr half-om-half gehakt
- 50 gr rozijnen
- 100 gr gedroogde cranberry's
- 1 fles Honing Whiskey
- 600 gr Gekookte krieltjes
- 2 el olijfolie
- 1 tl provencaalse kruiden
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 takje tijm
- 50 gr boter
- Gas BBQ
- Skillet
- Braadslee of Dutchoven
- Keukentouw
Bereid de BBQ voor op direct en indirect grillen en breng deze tot een temperatuur van 180°C.
Vulling
Snipper voor de vulling de sjalotten. Snijd de knoflook grof. Verhit de olijfolie in de skillet en bak de ui en de knoflook op laag vuur in 2 minuten goudbruin. Voeg het gehakt toe, breng op smaak met peper en zout en rul het circa 5 minuten. Schep het gehaktmengsel in een kom en voeg de rozijnen, gedroogde abrikozen en de cranberry’s toe. Ris de rozemarijn, hak fijn en voeg toe. Meng het geheel goed door en laat even afkoelen.
Gevulde kip
Vul de holte van de kip met de vulling. Bind de kip op met slagerstouw zodat hij mooi in model blijft tijdens het grillen. Verdeel de rest van de vulling over het midden van de braadslee of Dutch oven en leg de kip daarop. Let op dat de schaal (of drip pan) groot genoeg moet zijn om later ook nog de aardappeltjes in te leggen.
Smeer de borst en de poten in met olijfolie en spray in met de whisky. Bestrooi de kip royaal met zout en peper. Bak de kip gedurende 1-1,5 uur indirect op een gesloten BBQ. De kip is gaar als deze een kerntemperatuur van 72 °C heeft.
Kruidige krieltjes
Verdeel de boter rondom de kip. Ris de tijm. Meng de krieltjes met de olijfolie, zout, Provençaalse kruiden, tijm en het gerookt paprikapoeder. Leg de laatste 15 minuten de krieltjes rondom de kip in de ovenschaal en sluit het deksel weer.
