Lamsburger met gegrilde watermeloen


- 500 gr Amerikaanse patentbloem
- 10 gr zout
- 9 gr gedroogde gist
- 50 gr suiker
- 3 eieren
- 150 ml melk
- 125 gr boter
- 0.5 el rozemarijn
- 0.5 el tijm
- 1 beetje bloem
- 1 ei
- 500 gr lamsgehakt
- 1 el ras el hanout
- 1 snufje zout en peper
- 2 stuks ansjovisfilet op olie
- 500 ml griekse yoghurt
- 1 komkommer
- 4 tenen Privé: Knoflook zwart, gepeld
- 2 takjes dille
- 0.5 citroen
- 1 el olijfolie
- 1 snufje versgemalen zwarte peper en versgemalen zout
- 1 scheutje olijfolie
- 1 watermeloen
- 1 beetje spinazie
- 1 citroen
- BBQ met deksel voor indirect en direct grillen
- kerntemperatuurmeter
- hamburger pers
Mediterraans hamburgerbroodje
Meng alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – tot een soepel deeg en kneed dit minimaal 10 minuten door. Meng tegen het einde van de kneedtijd de blokjes boter door het deeg. Het deeg is vrij plakkerig; het kneden gaat daarom het makkelijkst met een standmixer met deeghaak, maar het kan ook met de hand. Laat het deeg afgedekt 1½-2 uur rijzen op een tochtvrije en warme plaats.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestuif het werkblad licht met bloem. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes en rol er bolletjes van op het werkblad. In de video zie je hoe het opbollen voor kleine broodjes gaat. Leg de bolletjes met wat tussenruimte op de bakplaat. Dek de deegbolletjes losjes af met plasticfolie en laat ze 1-1¼ uur rijzen.
Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 200 °C. Bestrijk de bolletjes voordat ze de oven in gaan met losgeklopt ei en bestrooi ze vervolgens met de tijm en rozemarijn. Bak de brioche broodjes in 13-17 minuten goudbruin en gaar op de bbq.
Lamsburger
Meng voor de burger het gehakt samen met de raz el hanout. Hak de verse tijm fijn en voeg dit toe aan het gehakt. Snij de ansjovis filet heel fijn en voeg dit toe aan het gehakt. Zet het gehakt minimaal 15 minuten in de koelkast om op te stijven. Haal het gehakt uit de koelkast en vorm daar mooie burgers van. Dit kan in de hamburgerpers of je maakt ze zelf met de hand. Plaats de burgers weer voor 15 minuten in de koelkast.
Tzatziki
Neem een ruime kom en knijp er de teentjes knoflook in uit. Voeg vervolgens de Griekse yoghurt, dille, zwarte peper en zout toe. Schil nu de komkommer en snijd deze in de lengte door de midden. Verwijder met een lepel de zaadlijsten uit de komkommer. Rasp de komkommer boven een vergiet en laat de komkommer uitlekken in het vergiet. Voeg de geraspte komkommer toe aan de kom met ingrediënten en meng alles goed door elkaar. Voeg het citroensap en de olijfolie toe en meng alles mooi door elkaar. Het mag een mooie dikke emulsie zijn.
Gegrilde watermeloen
De watermeloen met schil in mooie dikke plakken snijden en deze grillen direct op de bbq. De watermeloen een kwart slag draaien na een paar minuten zodat je een mooie grillstreep krijgt en de watermeloen dus karameliseert. Draai de watermeloen om en doe hetzelfde.
Wanneer de watermeloen klaar is deze van de bbq afhalen en met bv een steker een mooie ronde vorm uitsteken ter grote van de hamburger / hamburger broodje.
Lamsburger grillen
Grill de lamsburger op de bbq. Lamsgehakt is vet en zal dus snel gaan fikken dus let daar op. Lamsburger ongeveer 4 minuutjes per kant grillen (mag mooi rose van binnen zijn). Wanneer de burger klaar is bestrooien met versgemalen peper en zout.
Serveren
Hamburger broodje opensnijden en kort grillen op de bbq. Van de bbq afhalen en mooie lepel tzatziki erop doen. wat verse bladspinazie er op plaatsen. de uitgestoken watermeloen er op dan de hamburger met een mooi lepel saus er nog op en als laatste het dekseltje erop en genieten maar.
