Knolselderij shoarma met tzatziki


- 3 stuks knolselderij
- 1 stuk grote ui
- 100 ml olijfolie
- 8 stuks pita broodjes
- 1 stuk komkommer
- 1 mespunt zeezout
- 2 tenen knoflook
- 15 gr verse dille
- 3 blaadjes munt
- 500 ml griekse yoghurt
- 1 mespunt komijnpoeder
- 1 el witte wijn azijn
- 3 el extra vierge olijfolie
- 0.25 tl sumak
- 0.25 stuk rode kool
- 0.25 stuk komkommer
- 1 stuk tomaat
- 100 gr ijsbergsla
- 1 el witte wijnazijn
- Grote charcoal BBQ met achterbrander
- Spit
- Houtskool casette
- Plancha of Skillet
Bereiding
Shoarma rub
Vijzel het korianderzaad en de zwarte peperkorrels fijn. Meng de rest van de kruiden erdoor.
Knolselderij shoarma
Schil de knolselderij en snijd in plakken van circa 1 cm. Kook deze plakken met ⅓ van de shoarma rub circa 3-4 minuten. Meng de rest van de kruiden met de olie. Marineer de plakken knolselderij circa 2 uur in de kruidenolie. Bewaar deze na het marineren voor het inkwasten tijdens het roosteren.
Bereid de barbecue voor op een temperatuur van 175°C. Halveer de ui en prik één helft op het spit. De snijkant van de ui moet richting de knolselderij komen. Rijg vervolgens alle plakken knolselderij op het spit en sluit af met de andere helft van de ui, ook met de snijkant richting de knolselderij. Zet het geheel daarna vast met de klemmen. Bevestig het spit op de barbecue en zet deze aan. Gril de knolselderij circa 45 minuten tot de eerste laag mooi goudbruin is. Snijd deze laag eraf en laat de knolselderij weer verder roosteren. Herhaal dit tot alle knolselderij van het spit is gesneden. Dit duurt ongeveer 2 ½ tot 3 uur in totaal.
Bestrijk tijdens het roosteren de knolselderij met de marinade. Bewaar de afgesneden shoarma in een bak.
Knoflook-tzatziki
Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten met een lepel en rasp het vruchtvlees grof. Meng het zout erdoor, doe in een zeef, laat 5 minuten uitlekken en duw er met een lepel nog zo veel mogelijk vocht uit.
Rasp de knoflook en snijd de dille en de munt fijn. Meng in een kom de komkommer, knoflook, Griekse yoghurt, komijnpoeder, wittewijnazijn en ⅔ van de olijfolie. Voeg de dille en de munt toe en breng op smaak met peper en eventueel zout. Besprenkel met de rest van de olie. Garneer met sumak.
Afmaken knolselderij shoarma
Maak een directe zone op de barbecue en verhoog de temperatuur naar 200°C. Bak de knolselderij shoarma op de plancha of in een skillet nog even kort aan.
Rooster de pitabroodjes op de gril.
Snijd de rode kool fijn en de komkommer en tomaat met de mandoline in dunne plakken. Meng de gesneden groente met de sla en een scheutje azijn in een kom. Breng op smaak met peper en zout.
Serveren
Vul de pitabroodjes met de knolselderij shoarma. Garneer met een toefje gesneden groente en serveer er een lepel van de tzatziki op. (of we serveren de groente ernaast en niet in het broodje)
