Knapperig buikspek in een wrap en Oosterse salade


- 2 kg Privé: Varken buikspek Aziatisch
- 1 snufje zeezout
- 5 el teriyakisaus
- 1 citroengrasstengel
- 3 el sojasaus
- 2 el honing
- 1 komkommer
- 1 Privé: Winterpeen
- 1 el sesamzaad
- 8 wraps
- 1 bbq met deksel
- 1 ziplock bag
- 1 drip pan of aluminiumbakje
- BBQ met deksel
- Drippan of aluminiumbakje
Knapperig buikspek
Snijd het zwoerd van de buikspek kruislings in, net tot aan het vlees!
Smeer de buikspek in met royaal zeezout en de teriyaki saus. Pak een grote ziplock zak en doe de buikspek erin. Snijd het citroengras in de lengte in zodat de smaken goed vrijkomen. Leg het citroengras op de buikspek. Seal de ziplockbag.
Deze manier van marineren kun je minimaal 2 tot 24 uur van tevoren bereiden. Hoe langer, des te meer smaak aan het vlees.
Steek de BBQ aan en creëer een indirecte zone. Leg de buikspek met het zwoerd naar boven indirect op de barbecue, boven de drippan. Hierdoor trekt het smaakvolle vet lekker in het vlees en bedruipt het zichzelf tijdens het garen. Bovendien druipt het vet bijna niet op de kolen/ gas element, anders zou er een enorme rookontwikkeling ontstaan.
Doe de deksel op de barbecue, en breng de BBQ naar een temperatuur van circa 200 °C.
Laat de buikspek circa 2 uur garen (‘slow cooken’) tot het vlees een kerntemperatuur van minstens 70 °C heeft bereikt.
Wanneer de buikspek klaar is, laat je de buikspek 4-10 minuten rusten. Snijd de buikspek in dunne plakjes.
Salade:
Rasp de komkommer en wortel. Meng voor de salade de geraspte komkommer, wortel, sojasaus, honing en de sesamzaadjes.
Wrap:
Haal de groenten uit de marinade en knijp het overtollige vocht eruit. Beleg de wrap in het midden met de salade en leg hier de dun gesneden buikspek op. Rol de wrap op. Serveer de salade bij de wrap.
