Kip teriyaki


- 4 st Kippendijen met huid
- 250 gr Suhisrijst
- 2 el Sushi azijn
- 350 ml Water
- 1 handje Sesamzaadjes
- 1 st Groene kool
- 3 cm Verse gember
- 2 teentjes Knoflook
- 1 st Rode peper
- 1 handje Bundelzwammen
- 2 st Lenteuitjes
- 150 ml Sojasaus
- 150 ml Mirin
- 150 ml Sake
- 2 el Bruine suiker
- 2 el Zonnebloem- of arachide olie
- 1 el Sesamolie
- 1 el Maizena
- Lemon & Pepper grinder (Not Just BBQ)
Steek de barbecue aan en zorg voor een temperatuur van 180 ºC.
Rooster, in een skillet, de sesamzaadjes goudbruin. Zet apart.
Bestrooi de kip met peper en zout aan beide zijden en zet in de koelkast.
NB: Lemon & Pepper grinder, Not Just BBQ gebruiken
Steek cirkels uit de koolbladeren en zet een kom met ijskoud water klaar. Breng het water met wat zout in een pan aan de kook en blancheer de koolbladeren ca. 3 minuten (leg ze daarna in het ijswater). Kook dan in het hetzelfde kookwater de sushirijst in circa 10 minuten gaar.
Haal de pan van het vuur en breng op smaak met een scheut sushi azijn.
Doe het deksel op de pan en zet apart.
Teriyakisaus
Verwarm wat neutrale olie in een skillet en zet hierin de gember, knoflook en de helft van de rode peper ringetjes aan. Voeg er dan de sojasaus, mirin, sake en bruine suiker aan toe en laat al roerend wat inkoken tot je ⅔ deel over hebt. Zeef de saus en bind met een papje van wat maizena. Roer er 2 el sesamzaadjes door en zet apart (houd warm of warm later weer op).
Gril de kippendijen eerst aan de huidkant (op een plancha) tot deze krokant is. Draai dan om en gril aan de andere zijde tot de kip mooi goudbruin en gaar is (in totaal circa 10 minuten: kerntemperatuur minimaal 70 ºC).
Vorm ondertussen van de sushi-rijst ‘koekjes’ (bv door middel van een steekring of met natte handen) en druk goed aan. Verhit wat sesamolie op de plancha en gril hierop de sushi-rondjes. Gril tegelijkertijd op de plancha de paddenstoelen en zet apart. Druppel wat sojasaus over de niet gegrilde kant van de sushi-koekjes. Leg de koolbladeren weer even op de plancha en besprenkel met wat azijn en zwarte peper.
Serveren
Leg een koolblad op een bord met 1 of 2 gegrilde sushi rijst koekjes erop.
Lak de kippendijen dik met de teriyaki saus, snijd in repen en leg er bovenop. Leg de paddenstoelen eromheen en garneer met wat extra rode peper en lente-ui en sesamzaadjes.

Arabische lamsrack met baba ganoush en couscoussalade
Kip teriyaki, een Japans feestje maakt Ralph ervan in deze aflevering van BBQ Street. Knapperig gegrilde kipreepjes op een bedje van sushirijst, overgoten met een zelfgemaakte teriyaki saus. Maken deze!