Kip piri piri en gegrilde perziken met ijs


- 1 bol knoflookbol
- 2 stuk rode ui
- 2 takkjes takken cherry-trostomaatjes
- 1 stuk rode paprika
- 1 stuk gele madame jeanette
- 3 stuks jalapeno’s
- 3 stuks rode pepers
- 1 bosje bos peterselie
- 2 stuks kippenbouten
- 2 stuks kippenpoten (drumsticks)
- gedroogde tijm
- paprikapoeder
- knoflookpoeder
- uienpoeder
- komijnpoeder
- zout, peper
- Scheutje rode wijnazijn
- 150 gr witte snelkookrijst
- 1 blik blik halve perziken
- 1 stuk bosui
- 1 stuk rode peper
- 1 potje mierikswortelpuree
- 1 stuk sinaasappel
- 2 stuks citroen
- 2 stuks limoen
- 10 blaadjes salie
- creme fraiche
- zaanse mayonaise
- witte wijnazijn
- vanille-ijs
- Amandelschaafsel
- Houtskool BBQ
- Meng / beslagkom
- Houtskool
- Aanmaak wokkels
- Food processor / Blender
- Kookpan
- Ovenschaal
Verwarm de bbq tot circa 120 graden.
Pof de knoflookbol circa 15 minuten tussen de kolen. Rooster de trostomaten, paprika en uien circa 8 minuten. Rooster de madame jeanette en jalapeno’s circa 3 minuten.
Wrijf de kip in met olie. Meng de droge specerijen en wrijf hier de kip mee in.
Haal de geroosterde groente uit de bbq en wrijf de geblakerde stukken weg. Doe de groente in de blender. Voed de rode wijnazijn en een scheut olijfolie toe. Pers er een citroen boven uit en voeg de peterselie toe. Breng op smaak met zout. Pureer tot marinade en verdeel over twee kommen.
Snijd de kip over verschillende plekken in en laat circa 20 minuten marineren in een van de kommen. Gril de kip circa 50 minuten en lak tussendoor af met het restant van de marinade in de andere kom.
Breng een pan water met een beetje zout aan de kook op het rooster. Kook de rijst circa 10 minuten. Gril de perziken circa 5 minuten. Snijd de rode peper in reepjes. Snijd de lente-ui in ringen. Snijd de helft van de perziken in blokjes, bewaar de andere helft voor het dessert. Giet de rijst af en meng hier de rode peper, perzik en lente-ui door.
Meng voor de saus de creme fraiche, mayonaise, witte wijnazijn en mierikswortelpuree. Rasp de sinaasappel, citroen en limoen en voeg toe. Voeg een beetje limoensap toe. Snijd de salie fijn en voeg toe. Breng op smaak met peper.
Schep een bolletje ijs in de overgehouden gegrilde perzik. Bestrooi met amandelschaafsel.
