Kip mole met geroosterde maïskolven


- 1 kl kip (hele)
- 1 blikjes mexicaans bier
- 2 tenen knoflook
- 2.5 tl verse tijm
- 1 tl chipotle saus
- 200 ml olijfolie
- 2 el Beer Can Chicken Rub (NOT JUST BBQ)
- 1 honing whiskey (spray)
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 0.5 rode peper
- 3 trostomaten
- 1 limoen
- 1 banaan
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl kaneelpoeder
- 5 takjes koriander
- 40 g pure chocolade
- 4 maiskolven
- 1 zonnenbloemolie
- 100 g zachte boter
- 1.25 tl chipotle saus
- 0.5 bosje koriander
- 300 g wilde- en witte rijst
- 1 handje Fire Herbs (Not Just BBQ)
- Eiken rookhout
- Sprayflacon
- Blender of keukenmachine
- Bierkip houder (optioneel)
Hele kip op blik
Schenk de helft uit het blikje bier. Pel en plet de knoflook. Voeg aan het resterende bier de knoflook, chipotle saus en de tijm toe en zet het blikje weg.
Smeer de kip goed in met olie en wrijf in met de Beer Can Chicken Rub. Spray in met honing whiskey. Stop het blikje bier recht onderin de kip.
Bereid de bbq voor op een temperatuur van 100 °C. Zet de kip op blik rechtop in de barbecue. Zet de boven -en onder ventilatie open. Strooi rookpallets (eikenhout) op het vuur. Laat de kip in circa 1 uur gaar worden en spray af en toe met honing whiskey. Strooi af en toe wat kruiden over de briketten. Haal de kip met een handschoen van het blik. Gebruik een vleesschaar om de kip te verdelen.
Mole
Snijd de ui in halve ringen. Snijd de knoflook fijn. Maak de rode peper schoon en halveer de peper. Snijd de tomaten in stukjes en pel de banaan. Pureer de ui, knoflook, rode peper, tomaten, het sap van de helft van de limoen, banaan, komijnpoeder, kaneelpoeder en de helft van de koriander in de keukenmachine tot saus. Verwarm een pan op middelhoog vuur en schenk de saus erin. Kook de saus circa 15 minuten. Voeg de chocolade toe en laat het al roerend smelten. Breng de saus op smaak met peper en zout.
Gegrilde maiskolven
Snijd de koriander fijn. Meng de boter met de chipotlesaus en de helft van de koriander. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Smeer de maïskolven in met de chipotleboter en leg ze op de barbecue. Grill kort rondom totdat een mooie grillstreep ontstaat.
Serveren
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verdeel de rest van de koriander over de maïskolven. Serveer de mole en de rijst bij de kip.
Tip: bekijk deze speciale bierkiphouder
Wil je meer weten over de producten van Not Just BBQ? Not Just BBQ – Website

Arabische lamsrack met baba ganoush en couscoussalade
Als Harm Jan achter de grill staat is het sowieso altijd een feestje. Hij gaat in deze aflevering van BBQSTREET voor een Mexicaans feestgerecht. De kip gaart hij op een bierblikje op de barbecue. Daarbij maakt hij mole, een spectaculair lekkere saus die zorgt voor een uitbundig smaakfestijn!
Wil je meer weten over de producten van Not Just BBQ? Not Just BBQ – Website