Kalfshamburgers met uiencompote


- 600 gr kalfsgehakt
- 1 stuk ei
- 5 sneetjes (oud) witbrood zonder korst, fijngemalen in de foodprocessor
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
- 4 plakjes bacon
- 4 plakjes provolone
- 4 sneetjes brioche hamburgerbroodjes
- 4 stuks rode uien
- 1 flinke klont roomboter
- 2 takjes tijm
- 4 el balsamicoazijn
- 1 scheutje rode port
- 2 el bruine suiker
- 1 el vijgenjam
- 1 stuk vleestomaat
- 1 stuk grote augurk
- 4 el citroenmayonaise
- 4 blaadjes botersla
- 50 gr rucola
- 4 el gebakken uitjes
- hamburgerpers
Bereiding
Rode uiencompote
Snijd de uien in halve ringen. Smelt de boter in een skillet en bak de uien met de tijm op laag vuur. Voeg de azijn, port en de suiker toe en roer door. Laat circa 30 minuten op laag vuur staan tot de uien zacht zijn en de vloeistof stroperig is. Roer de vijgenjam er doorheen. Verwijder het takje tijm.
Kalfshamburgers
Bereid de barbecue voor op een temperatuur van 200°C.
Meng in een kom het gehakt, ei, gemalen brood, knoflook- en het uienpoeder. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel het gehakt in 4 porties. Vorm met behulp van de hamburgerpers 4 burgers. Gril de burgers om en om in circa 15 minuten gaar. Grill de bacon om en om krokant. Leg de laatste paar minuten de kaas op de burgers zodat deze kan smelten.
Opmaak burgers
Halveer de de broodjes en leg even kort op de gril. Snijd de tomaat en de augurk in plakjes. Besmeer de broodjes met een beetje citroenmayonaise. Beleg daarna met een blaadje botersla, beetje rucola, hamburger, plakje bacon, een plakje tomaat en augurk, een lepel uiencompote en gebakken uitjes.
