Kaaspizza met kaaskorst


- 270 gr bloem type 00
- 60 gr griesmeel
- 10 gr verse gist
- 200 ml warm water
- 1 snufje zout
- 1 snufje suiker
- 250 ml tomatenpassata
- 1 stuk middelgrote witte ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 snuf zout
- 1 scheut kruidenmix
- 60 gr geraspte Parmezaanse kaas
- 100 gr geraspte Emmentaler
- 200 gr cheddar aan één stuk
- 5 plakjes mozarella
Kaaspizza
Deeg
Verkruimel de gist fijn en los op in warm (ca. 35 °C heet) water. Voeg een snufje suiker toe en wacht een paar minuten. De suiker activeert de gist in het warme water. Voeg de bloem type 00 toe aan de vloeistof samen met het griesmeel van de harde tarwe en het zout en meng goed. Gebruik hier gerust de keukenmachine, want je kneed het deeg 10 minuten goed door.
Belangrijk: het deeg mag niet te vochtig zijn. Als het aan je vingers blijft plakken, voeg dan nog wat bloem toe.
Laat op een warme plaats minimaal 1 uur rijzen. Het is het beste om het deeg af te dekken met huishoudfolie. Als dit het deeg raakt, droogt het niet uit aan de oppervlakte. Als je meer tijd hebt, moet je het een nacht in de koelkast bewaren en de volgende dag ongeveer 2-3 uur op kamertemperatuur laten komen voordat je het gebruikt.
Haal het afgewerkte deeg uit de kom en stop met kneden! Trek het gewoon in vorm met veel bloem. Bovenal heb je gevoel en liefde nodig! Het deeg op een New Yorkse pizza moet beduidend dikker blijven dan op een Italiaanse pizza!
Pizza met kaaskorst
Fruit de fijngesnipperde ui in een beetje olie in een pan of pan. Fruit ook 2 geperste teentjes knoflook kort. Blus af met de tomatenpassata en breng kort aan de kook.
We hebben de saus op smaak gebracht met een snufje zout en een palm van Italiaanse kruidenkruiden uit Ankerkraut. Laat de saus iets afkoelen. Trek het deeg voorzichtig in een ronde vorm. Snijd de cheddar in één stuk in reepjes van ongeveer 0,5 cm dik en leg ze langs de rand van de pizza. Vouw de rand om en druk goed aan.
Leg de tomatensaus in het midden van de pizza en verdeel deze met een lepel in een cirkel over de pizza. Nu komt de topping. We kozen voor veel kaas. Verdeel de geraspte Parmezaanse kaas en Emmentaler eenvoudig royaal, voeg een paar plakjes buffelmozzarella toe.
Zet de grill op ongeveer 300°C voor indirecte warmte. Verwarm de pizzasteen goed 10 minuten voor.
Smeer wat griesmeel van harde tarwe op een pizzaspatel, pak de pizza met vaart op en schuif deze met dezelfde vaart op de pizzasteen. Bak ongeveer 5-8 minuten. Afgerond!
