Hete bliksem met buikspek


- 600 gr Privé: Varken buikspek Aziatisch
- 1 snufje grof zeezout
- 2 el knoflookpuree
- 2 el varkensrub
- 2 grote aardappels
- 4 Privé: Elstar appel
- 4 Privé: Banaansjalotten
- 2 el Privé: Roomboter rol ongezouten
- 3 el appelazijn
- 1 el rietsuiker
- 100 ml belgisch bier
- 2 el appelstroop
- 1 scheutje sojasaus
- 1 BBQ met deksel voor direct grillen
- 1 Privé: Cederhouten plank
- Bbq met deksel voor direct grillen
- 4 cederhouten pankjes
Buikspek
Bereid de barbecue voor op een temperatuur van 180-200 °C.
Snijd de vetkant van het buikspek kruislings in. Bestrooi met zeezout. Smeer in met de knoflookpuree en bestrooi met de varkensrub. Leg het buikspek op de plank en gaar eerst op de barbecue op directe hitte, circa 30-35 minuten. Draai het spek halverwege om. Verplaats de plank na 35 minuten naar de indirecte zone en gaar nog circa 10-15 minuten verder. Het spek is gaar als het een kerntemperatuur van 75 graden heeft bereikt.
Hete bliksem
Verpak de aardappels in aluminiumfolie en pof ze circa 45 minuten tussen de hete kolen.
Verwijder met een appelboor de klokhuizen van de appels. Hol de appels verder een beetje uit. Bewaar het vruchtvlees.
Snijd de sjalotten in halve ringen. Smelt de boter in een pan en bak de sjalotten op laag vuur zacht. Blus af met de azijn en voeg de suiker toe. Laat de suiker karamelliseren en de azijn een beetje verdampen. Voeg het appel vruchtvlees toe en bak nog circa 2 minuten.
Halveer de gepofte aardappels en hol uit met een lepel. Voeg de uitgelepelde aardappel door het sjalotten-appelmengsel. Breng op smaak met peper en zout. Vul de appels met het mengsel. Zet de appels bij het buikspek op de plank en gaar nog circa 10-12 minuten.
Laksaus
Verwarm voor de lak in een steelpannetje ⅔ van het bier. Meng de appelstroop erdoor. Kook het geheel in. Voeg de sojasaus toe. Haal de pan van de barbecue en meng de rest van het bier erdoor. Lak het buikspek in met de laksaus.
Serveren
Snijd het buikspek in plakken en serveer bij de appels.
