Griekse gyros aan het spit


- 250 ml mayonaise
- 250 ml Privé: Creme fraiche
- 1 teen knoflook
- 2 el peterselie
- 1 snufje versgemalen zwarte peper
- 1 el citroensap
- 1 tl suiker
- 4 kg varkensnek van vet varken
- 3 grote Privé: Uien
- 2 tenen Privé: Knoflook zwart, gepeld
- 1 citroen
- 70 gr gyroskruiden
- 20 gr zout
- 2 Privé: Aubergine, klasse 1
- 2 Privé: Courgette groen
- 2 rode Privé: Uien
- 1 Privé: Paprika rood, klasse 1
- 1 Privé: Paprika groen, klasse 1
- 1 Privé: Paprika geel, klasse 1
- 200 gr halloumi
- 1 citroen
- 100 ml olijfolie
- 1 el gyroskruiden
- 1 el gedroogde oregano
- 1 krop Privé: IJsbergsla
- 8 pitabroodjes
- 1 blender
- 1 gas bbq
- 1 spit
- 1 spies
- Gas BBQ met deksel en achterbrander met spit ophanging
- Spit
- of Churrsaco spiesen
Knoflooksaus:
Hak de peterselie fijn. Mix de ingrediënten voor de knoflooksaus en zet het in de koelkast.
Gyros van het spit:
Snijd de varkensnek in dunne plakken. Doe twee uien en 2 tenen knoflook in de blender en maal het fijn. Smeer de puree van ui en knoflook over de varkensnek.
Sprenkel de sap van een citroen over het varkensvlees. Strooi gyroskruiden over het vlees. Strooi zout en peper over het vlees. Snijd een grote ui doormidden en plaats de helft op het spit. Rijg het vlees plakje voor plakje op het spit als laatste doe je de andere helft van de ui op het spit. Plaats de spit op je gas BBQ en zet je achter brander aan en laat het vlees langzaam garen. Snijd iedere keer als het buitenste stuk vlees gaar is een stukje af.
Gegrilde aubergine:
Snijd de aubergine in plakken van een halve centimeter. Bestrooi met de gyros kruiden. Grill de plakken boven directe hitte tot je mooie grillstrepen krijgt en het vruchtvlees zacht wordt. Pak de plakken in met aluminiumfolie en laat ze 5 minuten zacht worden. Verbrokkel de feta over de aubergine, verdeel de kiemgroente erover en bestrooi met versgemalen peper.
Serveer de gyros met sla, knoflooksaus, gegrilde aubergine en pitabroodjes.
