Gin tonic spareribs en toast met rucola peperboter


- 2.5 kg Ribs
- 1 Liter vloeistof om te stomen (water, wijn, fruitsap)
- 4 el glazuur
- 16 cl jenever
- 800 ml tonicwater
- 1 scheut sap van een sinaasappel
- 2 el BBQ-rub
- 3 el honing
- 3 el mascarpone
- 2 el fijn zeezout
- 1 el rietsuiker
- 1 el zoete paprikapoeder
- 1 el zwarte peper
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl gerookte chilipoeder
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 150 ml tomatenpassata
- 150 ml appelsap
- 3 el appelciderazijn
- 4 el worcestershiresaus
- 4 el bruine suiker
- 1 el zeezout
- 1 el zwarte peper
- 1 tl chilipoeder
- 0.5 tl knoflookpoeder
Gin tonic spareribs
BARBECUE SAUS
Meng alle ingrediënten in een steelpan. Met medium breng aan de kook op laag vuur, dan af en toe. Roer en laat 10 minuten sudderen
Klassieke BBQ RUB
Maal alle kruiden fijn in een vijzel. Bewaar luchtdicht en beschermd tegen licht in een pot met schroefdop. Genoeg om bijvoorbeeld 1 varkensnek in te wrijven voor pulled pork of gewoon om op smaak te brengen.
Spareribs
Om de spareribs te bereiden, verwijder je het zilvervlies van de spareribs. Meng alle ingrediënten voor de gin marinade goed door elkaar. Bestrijk ze zeer royaal met marinade, ze kunnen erg nat worden, of wrijven; Werk beide grondig in met je handen. Natte gemarineerde ribben, strak gewikkeld in verschillende lagen huishoudfolie, 24 uur in de koelkast laten weken.
gin saus marinade / glaze
Van de gin-marinade maak je snel een saus: verwarm de marinade indirect in een roestvrijstalen kom 10 minuten op de grill, roer er geleidelijk honing en eventueel mascarpone door en roer de vloeistof er een beetje door. Laat dikker worden.
Om te grillen, verwijdert u de ribben uit de marinade (leg de marinade opzij) en dep ze droog. Bereid voor de spareribs de grill voor op lang grillen met de Minion-ring op 110 °C en 150 °C: het is het beste om twee of drie rijen briketten in een halve cirkel of langer te leggen en de houtsnippers erin te leggen het eerste derde deel van de ring. Tweederde van de grill moet als indirecte ruimte kunnen worden gebruikt. Het kan ongeveer 1 uur duren om een constante temperatuur van 110 °C te bereiken, dus begin vroeg.
Grill de spareribs indirect op 110 °C gedurende 3 uur in een rib rack (waarin ze verticaal staan) en op een grote RVS schaal met rooster. Vul vervolgens de kom met een vloeistof naar keuze en sluit deze goed en stevig af met de ribben erop met aluminiumfolie, er mag geen vocht naar buiten ontsnappen. Stoom de ribben nu 2 uur op 150 °C. Verwijder vervolgens het deksel en kook de ribben gedurende 1 uur op 110°C en glazuur: bestrijk ze om de 15 minuten royaal met een suikerachtig, licht karamelliserend glazuur. Als er nog glazuur over is, serveer het dan als dipsaus. Dan hoef je alleen nog maar te zeggen: geniet ervan! Het vlees moet makkelijk van het bot loskomen maar nog wel een bite hebben (+++).
Rocket peper boter
Voor de boter de rucola wassen en droogschudden en fijn hakken. Meng met de boter met peper naar gewenste scherpte, het hoeft niet te egaal te zijn. Snijd het stokbrood in dikke plakken en rooster ze aan elke kant 2-3 minuten indirect op de grill, bestrijk ze met boter.
