Gevulde varkensfilet met winterse rode koolsalade


- 2 el paprikapoeder
- 1 el witte peper
- 1.5 el knoflookpoeder
- 1 el kerriepoeder
- 2 el zout
- 1.25 el bruine suiker
- 1 tl chiliflakes
- 300 gr bacon
- 1 Privé: Varken filet schoon Patron
- 150 gr geraspte belegen kaas
- 1 scheut bbq saus
- 2 sinaasappels
- 1 Privé: Venkel
- 50 gr pistachenoten
- 1 rode ui
- 5 dadels
- 0.25 Privé: Rode kool
- 100 gr granaatappelpitjes
- 3 el appelazijn
- 4 el olijfolie extra vierge
- 2 el yoghurt
- 1 BBQ met deksel voor direct grillen
- 1 rol bakpapier
- 1 pakje eiken rookhout
- 1 mandoline
- Bbq met deksel voor direct grillen
- sileconenmatje
- eiken rookhout
Bereiding
Bereid een barbecue voor op indirect en direct grillen en breng tot een temperatuur van 165-170 °C.
Meng voor de rub alle specerijen.
Leg de plakjes bacon in een vlechtwerk op het siliconenmatje.
Snijd de filet aan de ene kant over de lengte schuin 3 cm in. Herhaal dit ook aan de andere kant. Maak deze snede ook in het midden van de filet. Verdeel de rub in de snedes van de filet. Wrijf de rub goed in. Vul de snedes met de geraspte kaas. Schenk over alle snedes een beetje BBQ saus. Leg het matje met de bacon over de filet heen. Vouw de bacon goed om de filet heen.
Voeg het rookhout toe aan de barbecue. Leg de filet op het rooster op de indirecte zone. Gaar circa 2 uur.
Winterse koolsalade
Leg 1 sinaasappel tussen de kolen. Laat deze zwart blakeren. Draai af en toe om. Schil de andere sinaasappel en snijd de partjes tussen de vliesjes uit.
Snijd de venkel in plakken en smeer in met een beetje olie. Gril de venkel om en om op de barbecue. Snijd de venkel daarna in kleinere stukjes.
Doe de pistachenoten in een klein gietijzeren pannetje en zet deze op de barbecue en laat deze met gesloten deksel circa 10 minuten roken. Hak grof door.
Snijd de ui (met de mandoline) in dunne ringen en de dadels in stukjes. Snijd de rode kool in reepjes.
Voeg de ui, sinaasappelpartjes, rode kool, granaatappelpitjes, dadels, gegrilde venkel, pistachenoten, appelazijn, olijfolie en de yoghurt toe aan een kom.
Haal de sinaasappel uit de kolen, laat even afkoelen en knijp het sap uit boven de salade. Breng op smaak met peper en zout. Meng alles goed door elkaar en laat de smaken even intrekken. Garneer de salade eventueel nog met een paar gerookte pistachenoten.
