Buikspekrollade met gerookte spruitjessalade


- 1.5 kg Privé: Varken buikspek Aziatisch
- 200 gr champignons
- 1 Privé: Paprika geel, klasse 1
- 1 ei
- 4 el paneermeel
- 150 gr gerookte spekreepjes
- 2 Privé: Uien
- 50 gr gedroogde cranberries
- 1 tl 5 spices
- 1 scheut arachideolie
- 1 spruitenstronk
- 2 Privé: Elstar appel
- 30 gr walnoten
- 2 el gedroogde cranberries
- 1 bbq met deksel
- 1 voorgeweekte bak houtsnippers
- 1 skillet
- 1 slagerstouw
- 1 appel-whiskey spray
- BBQ met deksel
- Slagerstouw
- Aanzetstaal of lardeerpriem
- rookhout
Buikspekrollade
Bereid de barbeque voor op een temperatuur van 180°C. Voeg een handje houtsnippers toe.
Snipper de uien. Snijd de paprika blokjes en de champignons fijn.
Verhit een scheutje arachideolie in de skillet en bak voor de vulling de spekreepjes, ui, paprika en de champignons circa 4 minuten.
Laat de vulling iets afkoelen en meng het paneermeel, ei en de cranberries erdoor.
Leg het buikspek met de zwoerdkant naar onder en verdeel de vulling erover.
Rol het buikspek op en bind vast met slagerstouw. Leg de de rollade met de naad naar boven op het rooster boven het indirecte gedeelte van de barbeque.
Spray de rollade regelmatig in met de appel-whiskey spray, om het vlees te karamelliseren. Grill de rollade circa 1-1 ½ uur totdat deze een kerntemperatuur 70 °C heeft bereikt.
Gerookte spruitjessalade
Voeg nog een handje houtsnippers toe aan de barbeque. Meng de 5 spices met de olie. Smeer de spruitjes stronk in met de kruidenolie. Leg de stronk op de barbeque en laat circa 45 minuten roken.
Halveer de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in plakken. Smeer het rooster de barbeque in met een beetje olie en gril de plakken appel om en om totdat ze aan beide kanten een mooi grillstreepje hebben. Spray de appel af en toe in met een beetje appel-whiskey spray.
Serveren
Hak of crunch de walnoten. Snijd de spruitjes van de stronk. Verdeel de spruitjes en de plakjes gegrilde appel over een bord of plank. Garneer met de walnoten en de cranberries.
Snijd de rollade in plakken en serveer bij de spruitjessalade.
