Geroosterde bloemkool met roze peperdressing


- 1 Privé: Bloemkool
- 1 beetje water
- 1 snufje zout
- 1 Privé: Paprika rood, klasse 1
- 300 gr kikkererwten
- 5 el gerookte olijfolie
- 100 ml zonnebloemolie
- 1 el tahin
- 1 teen Privé: Knoflook zwart, gepeld
- 1 citroen
- 0.5 tl komijnpoeder
- 60 gr citroen-peperkruiden
- 40 gr paprikapoeder
- 20 gr gerookte-paprikapoeder
- 20 gr zout
- 50 gr kristalsuiker
- 20 gr bruine basterdsuiker
- 30 gr knoflookgranulaat
- 20 gr uiengranulaat
- 1 el zwarte peper gemalen
- 1 tl chilipoeder
- 2 el gedroogde oregano
- 1 el gedroogde tijm
- 1 el gedroogde rozemarijn
- 8 el kikkererwten
- 1 el BBQ rub
- 2 el hazelnoten
- 2 tl roze peperkorrels
- 3 el olijfolie
- 1 el witte wijnazijn
- 0.5 bosje bladpeterselie
- 0.5 bosje kervel
- 1 bbq met gietijzeren grillrooster om direct te grillen
- 1 vijzel en mortier
- 1 grote kookpan
- 1 grote bak koud water
- 1 schuimspaan
- 1 grill met klein rooster of een hittebestendige zeef
- BBQ met gietijzeren grillrooster om direct te grillen
- vijzel en mortier
- grote kookpan
- grote bak koud water
- schuimspaan
- grill met klein rooster of een hittebestendige zeef
Bloemkoolsteaks:
Bereid een BBQ met deksel voor op indirect en direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt. Zet een grote pan water op het vuur waar een hele bloemkool in past. Voeg per liter water 20 gram zout toe. Zet de bloemkool rechtop en snijd de bloemkool in 4 dikke plakken.
Laat de bloemkoolsteaks in het kokende water zakken en kook in circa vier minuten beetgaar. Haal de steaks met een schuimspaan uit het kokende water en leg ze direct in het koude water om het kookproces te stoppen. Giet de bloemkool af en dep de steaks droog. Bestrijk met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Gril de steaks om en om op het gietijzeren rooster.
Hummus:
Blaker de paprika in de hete kolen en verwijder het zwartgeblakerde vel. Snijd het vruchtvlees grof. Pureer in het bakje van de staafmixer de paprika met de kikkererwten, gerookte olijfolie, zonnebloemolie, tahin, knoflook, rasp van de citroen en de komijnpoeder tot een smeuïge hummus. Voeg eventueel extra zonnebloemolie toe. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
BBQ rub:
Meng alle ingrediënten voor de bbq rub. Je hebt maar een klein beetje nodig voor de kikkererwten. Bewaar de rest van de rub in een afgesloten pot of bakje.
Geroosterde kikkererwten:
Kruid de kikkererwten met de BBQ rub. Rooster de kikkererwten krokant op een grill met fijne mazen of in een zeef boven de hete kolen.
Roze peperdressing:
Kneus de roze peperbessen licht in de vijzel. Meng met de olijfolie, azijn en de kruiden. Houd een beetje peterselie achter voor de garnering.
Serveren:
Schep een flinke lepel hummus op een schaal. Leg de steaks erop en lepel er wat roze peperdressing overheen. Garneer met de geroosterde hazelnoten, kikkererwten, versgemalen peper en een beetje peterselie.
Kruid de kikkererwten met de BBQ rub en rooster deze op een grill met fijne mazen of in een zeef boven de hete kolen tot deze krokant zijn geworden. Giet de bloemkool af en dep de steaks droog. Bestrijk ze met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Gril de steaks aan beide kanten op het gietijzeren rooster.
Schep een flinke lepel hummus op een schaal, leg de steaks erop en lepel er wat roze peperdressing overheen. Garneer met de geroosterde hazelnoten en de kikkererwten.
