Gerookte kalkoen met mergboter

Gerookte kalkoen met mergboter
Recept van Jord Althuizen
Beginner
Bereiding 2880m
Koken 360m
24Kitchen - 17 January 2022 De feestdagen mogen dan al weer voorbij zijn maar er is altijd wel een goede reden te verzinnen om deze feestelijke kalkoen op tafel te zetten. Bone marrow, butter, basted turkey. Het allitereert lekker en zal vast goed smaken, Jord kennende. Hoe je deze enorme unit maakt zie je in deze aflevering van BBQSTREET.
24Kitchen - 17 January 2022 Bekijk de uitzending van dit recept
Abonneer je op ons Youtube kanaal
Aantal mensen
Ingrediënten zijn te bestellen voor minimaal 6 personen.
Ingrediënt
Basis pekel
  • 0.5 l kokend water
  • 225 gr zout
  • 150 gr suiker
  • 2 el mosterdzaad
  • 4 laurierblaadjes
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 takjes tijm
  • 1 Privé: Knoflookbolletje
  • 3.5 l koud water
Mergboter
Gegratineerde broccoli en krieltjes
  • 1 Privé: Broccoli
  • 1 scheut olijfolie
  • 500 ml kookroom
  • 1 tl truffelolie
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 3 takjes tijm
  • 1 Privé: Uien
  • 500 gr krieltjes in de schil
  • 150 gr parmezaanse kaas
Extra's
  • 1 Grote pan of bak
  • 1 BBQ met deksel voor indirect grillen
  • 1 opbindtouw
  • 6 appel of kersenhouten rook chunks
  • 1 Gietijzeren steelpan
  • 1 Skillet
  • Grote pan of bak en koeling
  • Bbq met deksel voor indirect grillen
  • opbindtouw
  • 6 Appel of kersenhouten rookchuncks
Bereiding van het recept

Basis pekel
Voeg aan het kokende water het zout, suiker, mosterdzaad, laurierblaadjes, rozemarijn en de tijm toe. Halveer de knoflookbol en voeg ook toe aan de pekel. Roer goed door totdat het zout en de suiker zijn opgelost. Schenk het geheel in een grote pan of bak en voeg het koude water toe. Leg de kalkoen in de pekel. Zet op de kalkoen eventueel iets zwaars zodat hij volledig ondergedompeld blijft. Laat de kalkoen circa 24 uur pekelen.

Haal de ochtend van de bereiding de kalkoen uit de pekel, dep droog en laat verder drogen in de koelkast. 

Bereid 6 uur voor het diner een barbeque voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 120°C is bereikt. Plaats enkele rookhout chunks op de gloeiende kolen.

Mergboter

Vraag aan de slager om de mergpijpen over de lengte door te snijden. Leg de mergpijpen op het rooster van de barbecue boven de indirecte zone. Rook de mergpijpen circa 1 uur waarbij je ze halverwege omdraait. 

Lepel de merg uit de botten, meng deze met de boter, rasp van de scil van de citroenen, zout en versgemalen zwarte peper. 

Kalkoen

Haal de kalkoen uit de koelkast en maak met je handen het vel los. Verdeel de mergboter tussen de huid en het vlees en smeer een beetje mergboter op het vel. Bestrooi de kalkoen met nog wat extra zout en peper. Bind de poten van de kalkoen met slagerstouw vast.

Voeg extra rook chunks toe aan de gloeiende kolen, plaats de kalkoen op een grote schaal met opstaande rand en zet deze in de barbecue. 

Sluit de deksel en rook de kalkoen in circa 2-3 uur tijd tot de filet een kerntemperatuur heeft van 65 °C heeft bereikt en de bouten 75 °C. 

Bedruip de kalkoen tijdens het roken meerdere keren met de gesmolten boter die zich onderin de schaal heeft verzameld. 

Gegratineerde broccoli en krieltjes
Snijd de broccoli in roosjes en snijd deze nog een keer doormidden. Smeer de roosjes in met een beetje olijfolie en bestrooi met zout. Gril de broccoli kort om en om op de barbecue. 

Verwarm in een de steelpan de kookroom met de truffelolie en voeg het kippenbouillonblokje toe.

Ris de tijm. Snipper de ui. Verhit een scheutje olijfolie in een skillet en bak de ui en de tijm circa 3 minuten. Breng op smaak met peper. Verdeel de broccoliroosjes en de krieltjes over de gebakken ui. Schenk het roommengsel erover. Rasp de Parmezaanse er overheen. 

Zet de skillet op het rooster en sluit het deksel. Bak de broccoli en de krieltjes in circa 15 minuten tot de kaas goudbruin is.

Serveren
Serveer de gegratineerde broccoli en krieltjes bij de kalkoen.

Tip: Wil je net als Jord een grote kalkoen van 10 kg bereiden? Pas dan de kooktijden aan. Bij smoken op 120 °C kan je als leidraad 50-60 minuten per kg gebruiken.

Bestel nu de ingrediënten van deze uitzending
Recepten voor 's avonds laat
De hamburger mag zeker niet ontbreken.

Italiaanse hamburger met Parmezaan frieten

Zeeduivel verpakt in cederhout op de bbq gegaard is vandaag te zien in de uitzending van BBQSTREET uitgezonden op 24Kitchen

Zeeduivel in cederhouten wrap

Albert maakt een oosters gerecht in de uitzending van BBQSTREET Wallonië een heerlijke curry scampi

Curry-scampi met mangochutney en kruidige rijst

In deze aflevering van BBQSTREET Wallonië gaat Albert een echte vlees klassieker maken, een heerlijke Cote de Boeuf van de bbq

Côte à l’os van de barbecue

0
    0
    Je winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar winkel