Gerookte gamba’s met krabsalade


- 20 stuks Reuzengarnalen
- 8 el olijfolie
- 1 el grof zeezout
- 1 tl gemalen peper
- 2 tenen knoflook
- 0.5 bosje peterselie
- 500 gr bloem voor alle doeleinden
- 3 stuks eieren
- 1 kopje paneermeel
- 5 el chilivlokken
- 1 tl gemalen zwarte peper
- 1 bak olie om in te frituren
- 1 el suiker
- 2 el appelcider azijn
- 3 el mayonaise
- 0.25 stuk witte kool
- 0.25 stuk rode kool
- 2 stuks wortelen
- 2 stuks appels
- 4 el rozijnen
- 200 gram krabvlees van krabpoten
- Appel rookhout snippers
- Gietijzeren pan om in te frituren
Bereiding
Gamba’s voorbereiden
Maak de garnalen schoon en verwijder de schelpen als de visboer dat nog niet heeft gedaan. Druk je duim onder de buik van de garnaal en houd de staart vast terwijl je de schaal eraf trekt. Je kunt de staart erop laten voor de presentatie. Dan trek je de kop van de garnaal eraf en probeer je daarbij het grootste deel van de darmen eruit te trekken. Daarna maak je een snee in de lengte aan de buikzijde tot je een zwarte wijnstok ziet. Pak de punt van een vork en probeer deze eronder te steken. Nu trek je de zwarte wijnstok eruit die het spijsverteringskanaal van de garnaal is. Nu maak je de garnalen onder stromend water schoon en dep je ze droog.
Snijd de knoflook en de peterselie fijn. Doe de garnalen in een kom en giet de olijfolie erover. Strooi er dan zout, peper, knoflook en de peterselie over en meng door elkaar. Laat circa twee uur in de koelkast marineren.
Week de houtsnippers circa 10 minuten in water. Bereid de BBQ voor op een temperatuur van 100 °C. Voeg de houtsnippers toe. Rook de garnalen circa 20 minuten om ze een mooie kleur te geven. Haal ze eruit en laat ze afkoelen.
Zet een gietijzeren pan op direct vuur en vul deze met zonnebloemolie en verwarm tot een temperatuur van 180-200ºC.
Meng in een kom de ingrediënten voor het beslag. Haal de garnalen door het beslag en frituur ze om en om goudbruin en krokant.
Gerookte krabsalade
Krab kruiden (Roel laat tijdens opnames weten met welke). Krab roken op de barbecue.
Meng in een kom de suiker, azijn en de mayonaise. Snijd de kool en de wortel in dunne reepjes en de appels met schil in blokjes. Meng de kool, wortel en de appel door de dressing. Meng de krab erdoor. Serveer de krabsalade bij de gamba’s.
