Gepofte bieten tarte tatin


- 2 grote rode biet
- 2 el bruine suiker
- 4 el granaatappelazijn
- 2 takjes tijm
- 4 plakjes bladerdeeg
- 1 ei
- 50 gr granaatappelpitjes
- 125 ml granaatappelazijn
- 1 Privé: Chioggia bieten
- 1 gele biet
- 1 BBQ met deksel voor direct grillen
- 1 grote gietijzeren pan
- 1 kleine skillet
- 1 mandoline
- 1 steker
- Bbq met deksel voor direct grillen
- Gietijzeren pan
Bieten poffen
Pof de rode bieten rechtstreeks in de gloeiende kolen. Voor middelgrote bieten duurt dit circa 30-35 minuten. Haal de bieten uit de kolen en laat even afkoelen. Pel de bieten en snijd in plakjes.
Tarte tatin
Voeg de granaatappelazijn en de suiker toe aan de gietijzeren pan en laat dit even doorkoken zodat het licht stroperig wordt. Verdeel de bieten over de pan. Ris de tijm erover.
Je kunt van dit recept 2 kleine tarte tartins maken in kleine pannetjes of 1 grotere in een grote pan. Steek uit het bladerdeeg een plak ter grootte van de pan of de pannetjes. Prik met een vork gaatjes in het deeg en dek de pan/pannetjes af met het deeg. Stop de zijkanten in. Laat het deeg dus niet over de rand hangen. Kluts het ei en bestrijk het deeg ermee.
Bak de tarte tatin op de BBQ met gesloten deksel circa 30 minuten totdat de bovenkant (eigenlijk de bodem) goudbruin en knapperig is.
Zoet-zuur
Voeg de azijn toe aan een kom. Snijd de chioggia biet en de gele biet met de mandoline in hele dunne plakjes. Steek eventueel met een steker mooie, kleinere cirkels uit de plakjes. Voeg de biet toe aan de kom en laat even marineren.
Draai de tarte om door er een passend bord op te leggen en dit samen met de pan in een keer om te draaien. Garneer de tarte tatin met de granaatappelpitjes, gemarineerde plakjes biet en eventueel een beetje tijm.
